Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul Victor Ponta dă de înţeles că ar vrea să se retragă din politică în noiembrie, după alegerile prezidenţiale. Premierul scrie pe Facebook, că în noiembrie, după câştigarea „ultimei bătălii“, îşi doreşte să lase locul în politică altora, „mai tineri“. Însă mesajul transmis de Victor Ponta, privind posibila sa retragere, nu este crezut de nimeni ca atare, ci e văzut doar ca o stratagemă în lupta sa internă, de partid, cu baronii PSD, susţine ADEVĂRUL.

La rândul său, ironic, şi preşedintele PNL Crin Antonescu le-a făcut o promisiune sâmbătă adversarilor săi, spunând că va pleca din fruntea partidului său, dar pentru a merge la Cotroceni. „Le promit că plec din fruntea PNL, lăsând PNL în fruntea Guvernului, în fruntea unei coaliţii de guvernare. Plec din fruntea PNL, dar nu din politică, la sfârşitul anului, ci la Cotroceni", a spus Antonescu, citat de COTIDIANUL.

Victor Ponta vrea să se retragă pentru a scăpa de pesediştii dornici să vadă adoptata legea amnistiei şi graţierii, susţine, citat de NAŢIONAL, şi un alt lider liberal. În opinia senatorului PNL Teodor Atanasiu, Ponta este „prins între ciocan şi nicovală” – respectiv între pesediştii speriaţi de confruntările cu Justiţia şi Uniunea Europeană, „care îi spune ca nu cumva să-l muşte şarpele şi să dea această lege (amnistia şi graţierea – n.r.). Şi tot Atanasiu susţine şi că pesediştii l-au ameninţat pe Ponta cu sabotarea alegerilor din acest an.

Pe de altă parte, observă CURENTUL, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că, săptămâna viitoare, vrea să aibă o „discuţie serioasă cu ANI“, întrucât regimul incompatibilităţii unor primari „ar trebui să fie mult mai bine lămurit”. Întrebat dacă s-a discutat în partid despre faptul că mai mulţi membri ai PSD sunt „hăituiţi“ de DNA şi ANI şi dacă s-au stabilit acţiuni de apărare a acestora, Dragnea a răspuns că „nu există acţiuni de apărare de genul acesta“.

Cu oamenii-cheie ai campaniei PSD anchetaţi de DNA, Dragnea a organizat rezistenţa din munţi, susţine GÂNDUL. Liderii PSD din judeţe, mulţi dintre ei şi preşedinţi de Consilii Judeţene care s-au plâns în ultimele luni de probleme cu ANI sau cu DNA, s-au întâlnit, în Poiana Braşov, cu preşedintele executiv al partidului, Liviu Dragnea, pentru a pregăti campania electorală.

Deşi era aşteptat şi Victor Ponta, premierul n-a mai venit. În locul său, Dragnea le-a tradus PSD-iştilor mesajul scris pe Facebook de premier în care vorbea despre „frica de mascaţi şi de linşajul public din partea unor jurnalişti fascisto-comunistoizi“ şi susţinea că „în noiembrie, după ce câştigăm această ultimă şi vitală bătălie“, se va putea declara mulţumit. Vicepremierul a anunţat încă de ieri că una dintre priorităţi va fi discutarea unei strategii pentru rezolvarea crizei interne generate de anchetele DNA.

Absenţa premierului a constituit un bun prilej pentru preşedintele executiv, Liviu Dragnea, de a-şi consolida influenţa pe lângă baroni promiţînd că-i scapă de ANI. În lipsa lui Victor Ponta, care a preferat o vizită privată la Ierusalim variantei alternative de a da ochii cu baronii partidului, i-a revenit lui Liviu Dragnea sarcina de a-i îmbărbăta pe aceştia. Preşedintele executiv al PSD s-a achitat de sarcină cu brio: le-a spus că PSD va câştiga alegerile şi, mai important, le-a promis că va avea o discuţie serioasă cu ANI, pentru a-i scăpa de incompatibilităţi. EVENIMENTUL ZILEI susţine că asemenea mesaje liniştitoare îi consolidează lui Dragnea puterea în PSD, pe fondul nemulţumirilor preşedinţilor de filiale faţă de premier.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a declarat că mass-media au interpretat greşit postarea făcută de Victor Ponta, susţinând că acesta nu se referă la retragerea din viaţa politică, ci „din disputa politică“, adăugând, citat de ROMÂNIA LIBERĂ: „Poate se gândeşte să se retragă la Cotroceni“. 

 A doua zi, Dragnea, prezent la Poiana Braşov, la întâlnirea cu liderii locali ai PSD, a încercat să lămurească misterul mesajului. „În ceea ce priveşte comentariile greşite făcute de unele instituţii de presă, acestea nu se referă la retragerea din viaţa politică . Eu am citit altfel acel mesaj de pe Facebook, în sensul că se retrage din disputa politică şi poate se gândeşte să se retragă la Cotroceni, după alegerile prezidenţiale“, a spus Dragnea. Şi analiştii politici contactaţi de ADEVĂRUL sunt de părere că prin acel mesaj, deşi ambiguu, premierul şi-a anunţat candidatura la Preşedinţie.