Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Bine v-am regasit! Dupa ce ieri a explodat in media “ bomba cu borviz “ si am aflat ca Irinel Columbeanu pofteste nu la Moni ci la Primaria Capitalei, iata ca, spre seara, am fost invitati la o sueta cu “guru” Sebastian Lazaroiu, caruia, dupa sarmale, carnati , tuica si vin i-au venit si pofte de …previzuni poltice pentru 2012.
Cititi si (nu) va minunati ca nu se stie. Intr-o Romanie in care un Iri, care a dat iama, pana albit pe la tample, prin “snopii” de fatuce siliconate, vrea sa ia acum, cu asalt, si fotoliul lui Oprescu, zicerea lui Lazaroiu pare chiar serioasa. Dar sa vedem ce proroceste acesta.

ROMANIA LIBERA vorbeste despre “ Profetiile lui Lazaroiu” care spune ca USL va înregistra o scădere continuă în sondaje, după care uniunea PSD-PNL-PC se va rupe.
În opinia sa, revizuirea Constituţiei va fi ratată în 2012, pentru că nu există majoritatea necesară de două treimi în Parlament, astfel că 2013 va aduce o coaliţie PSD-PDL şi probabil UNPR.
Lăzăroiu, mai consemneaza sursa citata, crede că ruptura USL se va petrece înainte de alegerile din 2012: "Eu am spus de când s-a înfiinţat USL că va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, pentru că nu există un precedent ca un partid sau alianţă să ia 50%. Acum, întrebarea e cât de încet sau cât de repede o să mai scadă. Dacă o să ajungă în iunie la mult sub 50%, în mod normal ar trebui să se rupă alianţa, pentru că practic îşi ratează obiectivul pentru care s-a înfiinţat", a declarat Lăzăroiu.
În acest caz, PSD sau PNL va găsi un pretext să se retragă. "De aia am spus adeseori şi susţin în continuare că nu vom avea USL pe buletinul de vot", crede fostul consilier prezidenţial.

Întrebat dacă PDL ar trebui să-şi îndrepte din nou atenţia către liberali, Lăzăroiu a spus, potrivit RFI, că vede mai degrabă o coaliţie cu PSD decât una cu PNL, noteaza MEDIAFAX  .
"Teoretic, sigur că ar putea să întindă o mână (liberalilor-n.r.). Problema e că în 2013 nu cred că o coaliţie cu liberalii va fi o coaliţie care să ducă la o majoritate calificată. Eu cred că 2012 va fi ratat din punct de vedere al revizuirii Constituţiei. Mai rămâne 2013, dar depinde ce coaliţie o să ai la guvernare, că dacă ai iar o coaliţie fragilă de 50%, nici 2013 nu va fi anul revizuirii Constituţiei. Deci eu cred că inevitabil 2013 va aduce două partide mai mari la guvernare, o coaliţie largă de genul PSD-PDL şi probabil alt partid mai mic, probabil UNPR, dacă va intra în Parlament, dar în orice caz, trebuie o coaliţie stabilă şi cu cât mai puţini actori, pentru că altfel iarăşi va fi blocaj anul viitor pe revizuirea Constituţiei", a spus Lăzăroiu.

In EVENIMENTUL ZILEI , Lazaroiu opineaza ca revizuirea Constituţiei se va face, cel mai probabil, la finele lui 2012, printr-o mare guvernare de coaliţie şi de dreapta şi de stânga. Cât priveşte celelalte modificări avute în calcul, probabil numai reducerea numărului de parlamentari să fie efectuată. El mai spune ca nu trebuie să ne facem prea multe speranţe anul viitor în direcţia reorganizării administrativ-teritoriale, a unicameralismului, iar în ceea ce priveşte votul uninominal, se îndoieste că se va merge pe varianta celui pur.

Şi soarta Guvernului şi a premierului va depinde de evoluţiile interstatale şi europene, mai spune lazaroiu, citat de sursa: “ Nu cred că va avea loc vreo schimbare de prim-ministru, dacă nu se întâmplă vreun derapaj foarte mare la nivel european sau scenarii foarte pesimiste, de genul ca anumite ţări să iasă din zona euro, criza să ia amploare şi să afecteze şi alte state europene.

Pe plan intern, a mai spus fostul consilier prezidenatial, dacă sondajele vor înregistra fluctuaţii în jos, cred că vor mai apărea noi convulsii în USL dacă îşi menţin obiectivul de 50+1 la alegeri. Celor din PDL le va fi foarte greu, chiar şi în caz de comasare a alegerilor, să obţină un scor care să le ofere o pondere mai mare decât cea din prezent. Totuşi, e interesant să vedem dacă pe viitorul buletin de vot va fi trecut USL sau cele două partide, PNL şi PSD, separat. În opinia mea, doar PDL şi PSD pot asigura o guvernare.

Si COTIDIANUL il citeaza pe Lăzăroiu care mai spune ca UDMR nu mai prinde guvernarea în 2013.
"Eu cred că UDMR-ul îşi reduce sensibil şansele să mai fie într-un viitor Guvern după 2013. Sigur că va rămâne în coaliţie anul acesta, nu cred că vor fi rupturi majore, dar pentru 2013 cred că va fi un mare semn de întrebare dacă UDMR-ul va mai fi în Guvern sau într-o coaliţie la guvernare", a declarat Lăzăroiu.

UDMR s-a opus modificării Constituţiei în forma dorită (de ochii lumii) de Partidul Democrat Liberal, dar ceruta de Traian Băsescu. Formaţiunea maghiară nu vrea nici Parlament unicameral şi nici reducerea numărului de parlamentari la 300. În plus, UDMR s-a opus reorganizării administrativ-teritoriale în forma dorită oficial de PDL si Basescu.
Pun punct aici si, pana maine, numai bine sa va fie!