Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

UE şi SUA sunt înpreună, Rusia e singură. În acest timp, China tace şi face. Aceasta este principala concluzie după întâlnirea liderilor lumii, de la Haga, acolo unde aceştia au avut ocazia să apese chiar şi pe butoanele nucleare.

La întrunirea de la Haga liderii lumii (mai puţin preşedintele rus Vladimir Putin, care nu a fost invitat, n.r.) au participat la „un joc” de simulare a unui atac nuclear şi şi-au testat capacitatea de a răspunde prompt, apăsînd pe butoanele nucleare. La simulare, susţine NAŢIONAL, au participat Barack Obama, Xi Jinping, David Cameron si Angela Merkel, aceştia fiind doar protagoniştii principali.

Jocul pe computer, „Nukes on the loose”, este bazat pe situaţia în care există o alertă de atac iminent cu bombă atomică asupra unei ţări occidentale. „Actorii” au fost pregătiţi în prealabil pentru scenariul în care, din informaţiile strânse de serviciile secrete, bomba urmează să fie lansată „la Londra, pe Wall Street, la Milano sau oriunde în altă parte”. Partea bună ar fi că, prinşi fără consilieri, liderii au optat să coopereze între ei şi au evitat atacul. „Jocul” a fost elaborat de specialişti americani în domeniul nuclear, iar „menirea acestuia este tactică, să-i facă pe liderii lumii să ia în serios posibilitatea unui astfel de scenariu”.

Lăsînd „jocul“ deoparte, oficial, preşedintele american a atacat, miercuri, Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina, comentând că, în vreme ce SUA şi Europa sunt unite în poziţia lor, Moscova este singură. De asemenea, remarcă GÂNDUL, Barack Obama, prezent la Bruxelles cu ocazia unui scurt summit cu Uniunea Europeană, a transmis un mesaj celor 28 de aliaţi NATO: „libertatea noastră nu este gratuită” şi toată lumea trebuie să depună aceleaşi eforturi pentru a putea respecta principiul apărării colective.

Alianţa Nord-Atlantică va spori prezenţa militară în Europa de Est ca reacţie la operaţiunile Rusiei în Ucraina, au anunţat, de comun acord, Barack Obama, şi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen. „Noi nu căutăm calea confruntării, dar nu vom ceda dacă suntem sfidaţi. NATO este o forţă de pace, dar şi o putere militară incomparabilă", a declarat, citat de MEDIAFAX, Rasmussen după întâlnirea cu Obama.

În contextul în care Polonia şi Lituania au exprimat preocupare în legătură cu posibilele efecte ale crizei din Ucraina, preşedintele SUA, remarcă AGERPRES, a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică nu va avea o atitudine oscilantă. „Ţările NATO nu sunt niciodată singure“, a subliniat Obama.

Ca un semn de bunăvoinţă, preşedintele American a afirmat şi că Statele Unite şi Uniunea Europeană doresc liberalizarea regimului de vize pentru toate statele membre ale UE cât mai curând posibil, se arată într-o declaraţie comună emisă miercuri la sfârşitul summitului UE-SUA de la Bruxelles. În prezent, aminteşte ANTENA3, cetăţenii din majoritatea statelor membre ale UE pot intra pe teritoriul Statelor Unite fără viză, cu excepţia celor din Croaţia, Cipru, Polonia, Bulgaria şi România.

Mişcările politico-militare vor costa scump Rusia, susţine CURENTUL. Banca Mondială a avertizat ieri că Economia Rusiei ar putea să se contracte semnificativ în acest an, iar ieşirile de capital ar putea să atingă nivelul record de 150 de miliarde de dolari, în cazul în care criza provocată de decizia Moscovei de a anexa regiunea Crimeea se va agrava. În prima estimare a unei mari instituţii internaţionale cu privire la posibilele pagube economice provocate de criza din Crimeea, Banca Mondială a estimat că PIB-ul Rusiei ar putea să se contracte cu 1,8% în 2014.

Cu toate acestea, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, popularitatea lui Vladimir Putin în Rusia a ajuns la 80%, după anexarea Crimeii. Majoritatea cetăţenilor ruşi sprijină activitatea preşedintelui rus, iar mai mult de jumătate dintre respondenţi (60%) sunt convinşi că treburile în Federaţia Rusă se mişcă în direcţia corectă, potrivit unui sondaj de opinie. Susţinerea acordată activităţii lui Putin s-a apropiat de nivelul maxim atins de preşedintele rus, de 85%, în 2008. Doar 18% dintre respondenţi dezaprobă în prezent activitatea preşedintelui, iar 26% sunt de părere că lucrurile în Rusia se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Cert este că recenta criză din Crimeea a răcit relaţiile Rusiei cu Europa şi continentul american. Astfel, în vreme ce statele de pe vechiul şi noul continent au decis impunerea de sancţiuni Moscovei, ţări cum ar fi China au o altă poziţie. Acest lucru întăreşte relaţiile ruso-chineze?, se întreabă ROMÂNIA LIBERĂ. Ţara condusă de Vladimir Putin pare dispusă să privească către Orient, lăsând în spate Occidentul. Procesul s-ar putea accelera dacă în urma vizitei în China a preşedintelui rus, vizită ce va avea loc în luna mai, se va semna un acord pentru distribuţia gazelor. Astfel, ţara orientală se va transforma într-o piaţă atât de importantă încât celelalte devin mai puţin însemnate.


Comentarii

Marile CARTELE vor decide soarta lumii. Documentele oficiale ale Congresului S.U.A. şi tribunalului de la Nuremberg pentru crime de război arată fără echivoc că cel de-al doilea război mondial a fost nu numai pregătit, ci şi facilitat logistic şi tehnic de către cel mai mare şi mai renumit cartel al petrolului şi medicamentelor de la acea vreme, şi anume cartelul german IG Farben, format din Bayer, BASF, Hoechst şi alte companii chimice. În rechizitoriul procesului de la Nuremberg se dovedeşte că fără IG Farben, cel de-al doilea război mondial nu ar fi avut loc.

28 martie 2014 10:32

MA 26 O, da, marii apăsători pe butoane! Apasă sfidător, în timp ce Putin se scarpină cu mâna dreaptă în cur, iar cu stânga la urechea dreaptă - sfidător...

27 martie 2014 17:21

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.