Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Conducatorul amplelor proteste de la Moscova, jurnalistul Alexei Navalny, a declarat intr-un interviu pentru “The Daily Beast” ca tara sa are nevoie de alegeri noi si ca Vladimir Putin ar trebui sa renunte la politica.

Jurnalistul Alexei Navalny are 35 de ani si este liderul manifestatiilor de amploare de la Moscova, reusind sa stranga in jurul sau peste o suta de mii de oameni. Navalny s-a folosit de blogul sau pentru a-si exprima parerea fata de partidul lui Vladimir Putin pe care l-a numit “ partid de hoti si corupti”. Expresia s-a raspandit rapid, fiind repetata de foarte multi moscoviti care aduc acum acuzatii grave la adresa lui Putin si a partidului sau.

In urma cu doua saptamani Navalny a vorbit participantilor la cea mai mare demonstratie din ultimii 20 de ani, de pe Bulevardul Sakarov, iar multimea a fost impresionata de cuvantarea acestuia. Desi este admirat pentru lupta sa impotriva coruptiei, ideile politice nationaliste ale lui Navalny sperie multi liberali traditionalisti.

Astfel, in noiembrie, opozantul rus a participat la Marsul National care a strans 10.000 de protestatari ce sustin ideea deportarii imigrantilor si cer ca “hotul” sa nu stea ascuns la Kremlin.
Dupa marsul din 24 decembrie, care a strans nu mai putin de 100.000 de protestatari, Alexei Navalny asteapta ca Vladimir Putin sa inteleaga ca protestarii pe care ii conduce nu vor renunta pana ce dorintele lor nu vor fi indeplinite. Acestea nu sunt negociabile, spune Navalny deoarece manifestantii vor sa ramana sinceri fata de popor. Putin, spune Navalny, va trebui sa inteleaga ca lumea nu apartine prietenilor sai miliardari ( precum Timochenko).

In ceea ce priveste parerea personala a lui Navalny in legatura cu Putin acesta a declarat: “ Nu sunt obsedat de ideea sa il omor pe Putin. Nici una din promisiunile lui nu s-au adeverit. Ne-a promis modernizare, iar acum rachetele noastre cad in ocean. Dupa un scrutin corect, Putin ar putea ramane o personalitate puternica si influentabila , dar mandatul sau ca lider, sincer a expirat. As vrea sa plece pentru ca tara mea sa se poata dezvolta normal si sa nu mai existe conflicte. Am un sentiment ca sta doar pentru a-si proteja prietenii sa nu ajunga in inchisoare .”

Navalny a mai declarat ca autoritatile incearca ori sa-i mituiasca ,ori sa creeze un conflict intre opozanti dar, pana acum, nici una din metodele lor nu a functionat. Ba mai mult, spune acesta, li se alatura la proteste din ce in ce mai multi oameni destepti De partea lor este si ministrul de finante, Alexei Kudrin, care a demisionat in septembrie dupa ce a declarat ca va renunta la functie daca Vladimir Putin va deveni presedinte al Rusiei.