Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sondajele ziare.ro din ultimele 10 zile au avut subiecte diverse: de la creșterea prețului carburanților, trecând prin scandalul din USL și până la modul în care creșterea economică de anul trecut v-a influențat bugetul.

Un subiect major al începutului săptămânii trecute a fost accizarea suplimentară a carburanților.
În ciuda unei scăderi a prețului mondial al petrolului, în România benzinarii cresc prețurile. La aceasta se mai adaugă și o măsură controversată a Guvernului Ponta de a acciza fiecare litru de carburant cu 7 euro cenți pe litru.
Marea majoritate a cititorilor ziare.ro (81% - 1168 voturi) s-au pronunțat împotriva unei astfel de măsuri considerând că aceasta majorare a prețului carburantului va atrage un nou val de scumpiri.
Totuși, 19% (267 voturi) dintre votanții chestionarului spun că ar sprijini această măsură, fiind încrezători că Guvernul Ponta va direcționa această taxă către construcția de autostrăzi și repararea rețelei de drumuri existente.

O altă întrebare pe acest subiect a făcut referire la amenințarea lui Traian Băsescu de a scoate populația în stradă pentru a opri proiectul de mărire a accizei la carburanți. Care a fost opinia cititorilor ziare.ro vis-a-vis de această afirmație?
Au răspuns 1716 cititori. Dintre aceștia 61% cred că o ieșire în stradă a populației este necesară pentru a opri aplicarea accizei de la 1 martie, în timp ce 39% și-au manifestat fie dezaprobarea față de un astfel de demers, fie scepticismul că un astfel de demers este util.
460 dintre ei (27%) au răspuns că ar ieși în stradă pentru că această acciză este abuzivă, iar președintele Băsescu trebuie sprijinit într-o astfel de acțiune.
Tot afirmativ, pentru o ieșire în stradă, au răspuns alți 29% dintre votanți (501 cititori), dar care au optat pentru o manifestație împotriva întregii clase politice.
De cealaltă parte 34% (576 voturi) s-au exprimat împotriva unei ieșiri în stradă, orice acțiune inițiată de Traian Basescu ar trebui boicotată.
În fine, 10% (79 voturi) dintre cei care au răspuns întrebării noastre s-au declarat sceptici față de un astfel de demers, fiind de părere că, în România, manifestații publice rămân fără rezultat.

O altă întrebare a chestionarului ziare.ro a avut ca scop aflarea opiniei cititorilor noștri privitor la candidatul USL cu cele mai mari șanse la postul de Președinte al României. Au răspuns acestei întrebări peste 1500 de cititori.
Favoritul cert al votanților chestionarului este Președintele PNL, Crin Antonescu, în favoarea căruia s-au înregistrat 1237 voturi, adică 80% dintre opțiunile exprimate.
Poate surprinzător, al doilea candidat preferat de cititorii ziare.ro este Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu: 13% - 197 voturi.
Victor Ponta a fost votat doar de 7% dintre cititori (7%).

În cazul unei posibile destramari a USL, cu cine cred cititorii ziare.ro că se va alia PNL?
Cei mai mulți cititori, 508 voturi (41%), cred că PNL nu va face nici o alianță, alegând să meargă mai departe singuri.
A doua opțiune a cititorilor, 437 voturi (35%), este în favoarea unei alianțe anti-USD formată din toate forțele de dreapta: PNL, PDL, Mișcarea Populara, alianță care sa includă și UDMR.
O alianță cu Partidul Democrat Liberal este soluția văzută de 173 cititori (14%), fiind de părere că Vasile Blaga va accepta bucuros o alianță cu Crin Antonescu.
Doar 7% dintre cititori (93 voturi) cred că PNL va face o alianță doar cu Mișcarea Populară, noul proiect al lui Traian Băsescu.
Restul de 42 voturi (3%) au fost in favoarea unei alianțe a PNL cu UDMR și partidele mici.

La întrebarea care încă nu avem răspuns dacă USL-ul se va rupe, părerile cititorilor ziare.ro au fost relativ împărțite. Dintre cele 1467 voturi, 801 (55%) au fost pentru ”Da”, în timp ce 666 voturi (45%) au fost pentru ”Nu”.
Tot pe această temă am lansat o alta întrebare: ”Se împacă Victor Ponta cu Crin Antonescu?”
Cum week-end-ul părea să fie un sfetnic bun pentru cei doi lideri politici și informațiile de presă venite din interiorul celor două tabere erau în favoarea unei posibile împăcări, astfel că din cele 1401 voturi 68% au fost pentru opțiunea ”Da”, cititorii fiind de părere că USL merge mai departe.
De partea cealaltă s-au inregistrat 446 voturi (32%), opinie exprimată de cititori care cred ca USL a ajuns la capăt de drum, adunându-se prea multe nemulțumiri în interiorul acestei alianțe politice.

Ieșind oarecum din domeniul politicului, ziare.ro a dorit să afle dacă, în 2013, creșterea economică cu care a fost creditată România v-a afectat în mod pozitiv.
Au fost înregistrate 2434 voturi, însă în ciuda faptului că Financial Times ne consideră noul ”Tigru al Europei”, doar 11% dintre cititorii care au votat spun că 2013 a fost un an financiar mai bun pentru ei.
Majoritatea celor care au răspuns - 52% (1277 voturi) - apreciază ca 2013 nu a fost nici mai bun, nici mai rău decât anii precedenți.
Un număr apreciabil de voturi - 907 (37%) - au fost înregistrate și în dreptul opțiunii că ”anul trecut a fost mai greu”.