Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Beijing şi Taipei au început, marţi, 11 februarie, un dialog istoric la nivel guvernamental, pentru prima oară după sfârşitul războiului civil, în 1949.

Într-un context de aplanare a tensiunilor şi de speranţă a unei cooperări peste strâmtoarea Formosa, această întâlnire la un nivel inedit au avut loc în Nankin, oraşul din Est pe care tabăra naţionalistă a lui Chiang Kai-chek l-a ales drept capitală. Wang Yu-chi, ministrul taiwanez însărcinat cu Afacerile cu China continentală, a sosit marţi dimineaţă pentru a se întâlni cu omologul său, Zhang Zhijun, vice-ministru chinez de Externe, care conduce Biroul afacerilor taiwaneze. Deşi experţii exclud o întâlnire între lideri ­într-un viitor apropiat, această primă întrevedere între oficiali guvernamentali ilustrează eforturile duse de câţiva ani de o parte şi de alta a strâmtorii Formosa pentru vindecarea rănilor produse de împărţirea între Republica China şi Republica populară Chineză. În 1949, două milioane de chinezi fideli liderului naţionalist Chiang Kai-chek, înfrânt de oamenii lui Mao, s-au refugiat pe insula Taiwan. De atunci, Beijingul şi Taipei revendică separat deplina lor autoritate asupra Chinei.

Cele două părţi au convenit să înfiinţeze birouri de reprezentare cât de rapid posibil, deşi problemele politice sensibile, cum ar fi un tratat de pace formal, nu au făcut parte din discuţii. Cert, întâlnirea marchează un mare pas spre dezvoltarea dialogului între cei doi rivali dincolo de problemele economice şi comerciale. În funcţie de ceea ce se va produce, vizita lui Wang în China ar putea pune un jalon în vederea unei întâlniri la nivel înalt între Ma Ying-jeou şi preşedintele chinez, Xi Jinping. Partidul comunist chinez consideră Taiwanul o provincie rebelă şi nu a exclus niciodată recurgerea la forţă pentru a pune insula sub controlul Chinei, dar relaţiile economice au crescut considerabil în ultimii ani. Wang a descris întâlnirea cu Zhang în oraşul chinez Nankin ca „o ocazie inimaginabilă în anii precedenţi” iar Zhang a declarat că „ne-am întâlnit sub mari aşteptări şi purtăm o mare responsabilitate”.

Integral pe România Liberă



Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.