Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Rusia îşi continuă în forţă marşul strategic pentru influenţă în Europa de Est şi principala armă sunt banii. După ce, luna trecută, a acordat un sprijin financiar de 15 miliarde de dolari Ucrainei şi i-a redus datoria la gaze cu o treime drept răsplată pentru că nu a semnat Acordurile de Asociere cu UE, ieri, la Moscova premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au semnat un acord de împrumut în valoare de 10 miliarde de euro pentru construcţia a două reactoare nucleare.

Acordul este o palmă dată legislaţiei europene. Gigantul rus de stat Rosatom, pe care Putin vrea să îl transforme în cea mai mare companie nucleară din lume şi care construieşte deja centrale din Vietnam şi China până în India şi Iran, nu are practic alte afaceri în Uniunea Europeană în afară de furnizarea de combustibil nuclear şi lucrări de întreţinere la centralele din Europa de Est. Acordul cu Ungaria înseamnă pătrunderea în forţă pe piaţa europeană… şi încă într-o manieră ilegală. Nici măcar bulgarii, care vor să construiască centrala de la Belene şi s-o extindă pe cea de la Kozlodui, nu au intenţia să acorde Rosatom drepturi exclusive, ci încearcă să atragă companii din Franţa, Statele Unite şi Japonia. Nu şi Orban, care a decis să acorde acest contract-mamut ruşilor pentru că aceştia ar fi cel mai bine familiarizaţi cu tehnologia centralei de la Paks (construită de sovietici) şi că, dacă ar fi ales o altă companie, acest lucru ar fi prezentat riscuri de siguranţă. Drept pentru care a anulat licitaţia la care mai doreau să participe francezii de la Areva şi americanii de Westinghouse şi a dat fuga la Moscova să semneze cu Putin, în pofida reglementărilor UE care prevăd obligativitatea organizării unei licitaţii. Şi ca să înţelegeţi exact natura ilegală şi coruptă a acestui contract, Orban a precizat că el va fi supus ratificării de către Parlamentul de la Budapesta (dominat de FIDESZ cu 75%), o practică obişnuită odinioară şi la Bucureşti şi care are drept scop anihilarea responsabilităţilor legale şi formalizarea oricărui abuz, oricât de mare.

Dar Orban nu s-a oprit aici. În luna decembrie, Comisia Europeană a anunţat că toate acordurile interguvernamentale semnate de Gazprom cu şase ţări UE – Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Slovenia şi Ungaria – pentru construcţia gazoductului South Stream sunt ilegale şi cerea renegocierea lor cu asistenţa Comisiei. Nu mai departe de lunea aceasta, în manieră tipic rusească, ambasadorul la UE, Vladimir Chizov, a declarat nici mai mult, nici mai puţin decât că, de fapt, „Comisia Europeană trebuie să îşi adapteze legislaţia la acordurile bilaterale, nu invers”. Este aproape acelaşi îndemn pe care îl făcea la Bucureşti în primăvară emisarul lui Putin, Konstantin Kosachev, care se plângea că „planul inţial de investiţii avea la bază reglementările româneşti, nu normele cerute de UE, care au afectat dezvoltarea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru tranzitul de gaze. Uniunea Europeană a introdus «Pachetul energetic III», care probabil este în avantajul consumatorilor, dar nu şi al producătorilor, mă refer aici şi la Rusia”. România a ales să respecte reglementările europene, dar nu şi Orban, care, a doua zi după declaraţia lui Chizov, îi oferea la Moscova garanţii ferme lui Putin reafirmând „angajamentul” guvernului său faţă de acordul cu Gazprom.

Pentru Viktor Orban, aceasta este o răsturnare politică spectaculoasă. În 2008, în calitate de lider al opoziţiei, Orban a denunţat acordul cu Gazprom, semnat de guvernul ­socialist al lui Ferenc Gyurcsany, drept o „lovitură de stat” menită să aducă Ungaria în sfera de influenţă a Rusiei şi l-a acuzat pe Gyurcsany de trădare naţională. Acum, Orban se aruncă în braţele ruşilor şi face Ungaria şi mai dependentă energetic de Rusia, care îşi extinde influenţa politică pas cu pas şi face incursiuni strategice în inima Uniunii Europene, profitând de divergenţele, lipsa de viziune şi indecizia marilor actori europeni.

Integral pe România LiberăComentarii

3copeici Pashol na turbinka PRECIZARE

18 februarie 2015 9:47

teo Hungurii,curve ca intotdeauna ! Orban i-a luat locul Ciociolinei ! Si si-au adus aminte de Bela Khun !

16 ianuarie 2014 8:33

MA 26 BRAVO, dom' Orbane, ești szep, Victor-bacs, ține-o tot așa și treci de la romanță direct la fris-csardas. Uraaaa!

16 ianuarie 2014 2:10

PRECIZARE: Va rugam sa ne scuzati pentru tâmpeniile de care abunda articolul nostru, dar nu noi l-am scris, ci astia de la Washington (noi doar l-am tradus aproximativ, n.n.)... Da, asa e, e evident ca în 2008 dl. Orban înca mai avea (ca lider al opozitiei, n.n.) oarece iluzii intacte despre natura calamitatii istorice intitulata UE, pe care acum se pare ca le-a pierdut (speram ca definitiv, n.n.). Încolo, încercati va rugam sa-i întelegezi si pe ai nostri: în pericol e ÎNTREGUL sistem de "licitatii" (trucate, n.n.) câstigate pe rând de diversele tentacule ale Mafiei Mondialiste (care cangreneaza EURO-economiile nationale sub aparenta "diversitatii", n.n.). Cu respect, Redactia RL

15 ianuarie 2014 23:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.