Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Armistiţiul încheiat între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu pe tema bugetului de stat nu mai pare de bun augur pentru premier, acesta fiind acum  „în război” cu finanţatorii internaţionali, care i-au explicat că sunt necesare măsuri care să compenseze veniturile pierdute de stat prin amânarea, cu trei luni, a creşterii accizei la carburanţi, anunţă CURENTUL.

Efectul amânării majorării accizelor la carburanţi va fi analizat după primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decât prin rectificare, a arătat premierul Victor Ponta. Corecţia poate fi efectuată numai în semestrul II, rectificare bugetară care, în aceste condiţii, afirmă ADEVĂRUL, poate fi negativă.

Întrebat de jurnalişti cum va acoperi golul de venituri rezultat, conform recomandării Fondului Monetar Internaţional, premierul a răspuns, pe un ton ironic, după cum remarcă GÂNDUL: „De la Administraţia Prezidenţială, că domnul preşedinte a spus că sunt bani". El a arătat că preşedintele Traian Băsescu a transmis că nu va fi creat un gol de venituri în buget prin amânarea majorării accizelor deşi lui, ca prim-ministru, cifrele îi indică exact contrariul.

După şedinţa de Guvern de miercuri, în care acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil a fost amânată până la 31 martie 2014, premierul anunţa că nu a identificat, împreună cu miniştrii, de unde va recupera cele 500 de milioane de lei la capitolul venituri, pe care iniţial îi prevăzuse ca încasări din această acciză. Ponta, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, miza pe încasări mai mari din alte taxe, în special cea pe construcţii speciale, dar şi pe o disciplină mai mare a contribuabililor.

Cert este, după cum afirmă ANTENA3, că Guvernul nu va introduce noi taxe pentru a compensa amânarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi, astfel că principala sursă de echilibrare a încasărilor ca urmare a amânării taxei amintite o reprezintă îmbunătăţirea colectărilor. Nu se are în vedere „sub nicio formă“ introducerea de noi taxe şi impozite sau creşterea celor existente, precizează Ministerul Finanţelor.

ADEVĂRUL aminteşte că preşedintele Traian Băsescu a anunţat în câteva rânduri că nu va promulga Legea bugetului de stat dacă acciza la carburant va fi majorată. Apoi premierul a precizat că negociază cu finanţatorii internaţionali amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină. Ulterior, premierul a anunţat că va amâna cu trei luni majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar şeful statului a precizat că în aceste condiţii poate promulga bugetul.

Dacă tot este atât de implicat în activitatea Guvernului,  susţinătorii preşedintelui i-au pregătit o funcţie în Executiv. Chiar dacă îşi va încheia mandatul în 2014, preşedintele Traian Băsescu nu va părăsi scena politică, susţine, citat de NAŢIONAL,  consilierul prezidenţial Sebstian Lăzăroiu. Mai mult, acesta nu exclude posibilitatea ca actualul şef al statului să preia conducerea Guvernului din 2016.

Sebastian Lăzăroiu, observă COTIDIANUL, lansează o temă mai veche privind posibilitatea ca Traian Băsescu să ajungă premier în 2016. El precizează că scenariul cu Băsescu premier, susţinut fiind de o construcţie politică de dreapta, este cât se poate de plauzibil.