Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Armistiţiul încheiat între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu pe tema bugetului de stat nu mai pare de bun augur pentru premier, acesta fiind acum  „în război” cu finanţatorii internaţionali, care i-au explicat că sunt necesare măsuri care să compenseze veniturile pierdute de stat prin amânarea, cu trei luni, a creşterii accizei la carburanţi, anunţă CURENTUL.

Efectul amânării majorării accizelor la carburanţi va fi analizat după primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decât prin rectificare, a arătat premierul Victor Ponta. Corecţia poate fi efectuată numai în semestrul II, rectificare bugetară care, în aceste condiţii, afirmă ADEVĂRUL, poate fi negativă.

Întrebat de jurnalişti cum va acoperi golul de venituri rezultat, conform recomandării Fondului Monetar Internaţional, premierul a răspuns, pe un ton ironic, după cum remarcă GÂNDUL: „De la Administraţia Prezidenţială, că domnul preşedinte a spus că sunt bani". El a arătat că preşedintele Traian Băsescu a transmis că nu va fi creat un gol de venituri în buget prin amânarea majorării accizelor deşi lui, ca prim-ministru, cifrele îi indică exact contrariul.

După şedinţa de Guvern de miercuri, în care acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil a fost amânată până la 31 martie 2014, premierul anunţa că nu a identificat, împreună cu miniştrii, de unde va recupera cele 500 de milioane de lei la capitolul venituri, pe care iniţial îi prevăzuse ca încasări din această acciză. Ponta, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, miza pe încasări mai mari din alte taxe, în special cea pe construcţii speciale, dar şi pe o disciplină mai mare a contribuabililor.

Cert este, după cum afirmă ANTENA3, că Guvernul nu va introduce noi taxe pentru a compensa amânarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi, astfel că principala sursă de echilibrare a încasărilor ca urmare a amânării taxei amintite o reprezintă îmbunătăţirea colectărilor. Nu se are în vedere „sub nicio formă“ introducerea de noi taxe şi impozite sau creşterea celor existente, precizează Ministerul Finanţelor.

ADEVĂRUL aminteşte că preşedintele Traian Băsescu a anunţat în câteva rânduri că nu va promulga Legea bugetului de stat dacă acciza la carburant va fi majorată. Apoi premierul a precizat că negociază cu finanţatorii internaţionali amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină. Ulterior, premierul a anunţat că va amâna cu trei luni majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar şeful statului a precizat că în aceste condiţii poate promulga bugetul.

Dacă tot este atât de implicat în activitatea Guvernului,  susţinătorii preşedintelui i-au pregătit o funcţie în Executiv. Chiar dacă îşi va încheia mandatul în 2014, preşedintele Traian Băsescu nu va părăsi scena politică, susţine, citat de NAŢIONAL,  consilierul prezidenţial Sebstian Lăzăroiu. Mai mult, acesta nu exclude posibilitatea ca actualul şef al statului să preia conducerea Guvernului din 2016.

Sebastian Lăzăroiu, observă COTIDIANUL, lansează o temă mai veche privind posibilitatea ca Traian Băsescu să ajungă premier în 2016. El precizează că scenariul cu Băsescu premier, susţinut fiind de o construcţie politică de dreapta, este cât se poate de plauzibil.


Comentarii

caterinca PONTA fa-i praf ca sa ma distrez cum se dau ceasu' mortii si fac spume

6 ianuarie 2014 22:55

Coana Du-te Ponta la origine adica la evaziunea fiscala ca acolo sunt banii de care spui ca nu ii ai. Vezi de zona petrol, cereale ,legume fructe ,carne , productia de paine si nu mai pune taxe pe bietii oameni ,fiindca destul a-i modificat codul fiscal unde a-i schimbat o gramada de taxe, inclusiv impozitul pe venitul agrcol despre care nu a-i scos un cuvintel in campania electorala ca nu te mai vota nici dracu.

25 decembrie 2013 21:37

@plagiatorul socialist De la Basescu poate uia praful de pe toba. Presedintia primeste bani de la bugetul facut de Guvern + si deja stim ca acesta a fost redus la un minim istoric! La ce+i vor folosi cele vreo 2-3 milioane, Mitomanului? Pe alta parte, se stie deja ca aceasta acciza era pt a da primarilor "imbold" in vederea alegerilor de anul viitor.Daca nu le mai da bani, a "rezolvat" problema! Deocamdata, fara sa aiba pani, Mitomanul praduieste "fondul de rezerva a Guvernului", care trebuia folosit NUMAI in situatii de urgenta (calamitate etc.) dind in ultima luna nu mai putin de 220 milioane lui Dragnea! NIMENI nu stie unde si cum s-au dus acei bani mai departe, in teritoriu. Si, mai ales, CUI si DE CE!

25 decembrie 2013 20:16

contribuabilu` Mistoul are si el rostul lui ! Si pt ca nu "vine vorba" de cca 2 - 3 milioane de lei ci de peste 2 miliarde, nu ar fi trebuit sa se explice "prostimii (sau pulimii !), cu mult inainte de "termenule de promulgare" ce inseamna de fapt refuzul interesat al guvernatorului de a semna si promulga bugetul de stat ? Si PSD -ul, ca si PNL -ul aveau intr-o vreme bre !) oaresce oameni care gandeau ca la sah cu cateva miscari inainte ! Acu` - vad ca si-au cam pierdut "udu` ratiunii" !!!! Si e pacat bre ! Pt oamenii care au crezut in ei !

25 decembrie 2013 10:53

gogu Lasa-l fara bani pe pezevenchi, daca si atunci mai behaie cand apare le microfon , anuntati spitalul noua.

24 decembrie 2013 19:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.