Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România mai are doar nouă luni pentru a modifica legile privind retrocedarea proprietăţilor confis­­­cate de comunişti, potrivit unei decizii emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.Ţara noastră este pe locul I în ceea ce pri­veşte nerespectarea dreptului de proprie­tate între cele 47 de ţări membre ale Consiliului Eu­ropei şi pe locul trei în clasamentul violării dreptului la un proces echitabil, după Rusia şi Ucraina, se arată într-un raport al Centrului Român de Politici Europene (CRPE). „Acest sistem disfuncţional a eşuat constant, ceea ce a dus la peste 255 de vio­lări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului din 2005 încoace. În 2010, CEDO şi-a pierdut răbdarea şi a dat prima hotărâre-pilot împotriva României", susţine Andrei Popovici, autorul raportului.

Hotărârea-pilot înseamnă că CEDO nu mai decide de la caz la caz, ci doreşte schimbarea în sine a sistemului de retrocedare a proprietăţilor şi acordare a despăgubirilor aferente. Drept urmare, a îngheţat pentru 18 luni alte 644 de cazuri de restituire provenite din România, până la remedierea internă a situaţiei. „Cronometrul a pornit la 12 ianuarie 2011. Ne aflăm acum la jumătatea perioadei şi intrăm în criză de timp. Guvernul şi Parlamentul României trebuie să acţioneze imediat", afirmă raportul CRPE.

Legislaţie excesivă şi corupţie

Printre problemele-cheie care afec­­tează restituirea proprie­tă­­ţi­­lor se numără: instabilitatea le­­­­gis­­la­­tivă, blocarea soluţiilor ju­ri­­di­ce prin introducerea de so­­­­lu­­ţii administrative, decizii ad­­­­mi­­nistrative neaşteptat de len­­­­te, neexecu­tarea hotărârilor instanţelor, aşteptări intermi­na­­­­­bile pentru despăgubiri. „Nu exis­tă termene pentru pro­­cesa­rea solicitărilor de către Comisia Centrală pentru Stabili­­rea Des­pă­gubirilor; Fondul Proprietatea a fost listat târziu la bur­să şi a rămas aproape complet fără li­­chidităţi, se înregistrează întârzieri în procedura de plată a despăgubirilor, Comisia Centrală pentru Despăgubiri prelucrează cazurile în ordine aleatoare, ceea ce poate duce la discriminare şi co­rupţie", menţionează Andrei Po­povici. Mai mult, ţara noastră are o legislaţie excesivă în dome­niul proprietăţii, cu prevederi care fie se contrazic, fie sunt confuze.

România riscă sancţiuni în cazul în care nu respectă hotărâ­rea CEDO. Consiliul Europei poate decide încetarea calităţii de mem­­bru, dar această sentinţă extremă nu a fost aplicată până acum nici unei alte ţări. „Dacă România cooperează, dar nu manifestă tragere de inimă în implementarea hotărârii-pilot, este mai puţin probabilă o pierdere a dreptului de vot în Consiliul Eu­­ropei, dar pierderea reputaţiei in­­ternaţionale este aproape sigu­­ră. Apoi, va fi bombardată cu noi ho­­tărâri care desemnează în­căl­carea Convenţiei, s-ar putea deschide din nou porţile în faţa unui flux de decizii de condamnare. Deci, noi cazuri, noi probleme, noi scandaluri - tocmai la timp pentru alegerile din 2012", sus­­ţine documentul publicat de CRPE.

Guvernul are în pregătire o lege care să înglobeze şi lămurească toate problemele ridicate de toate actele normative din ultimii 20 de ani, dar funcţionarii se mişcă extrem de greu. „De exemplu, munca grupului de lucru din 2009 nu s-a concretizat niciodată într-o propunere legislativă, din lipsă de voinţă politică. România mai are 9 luni până la expirarea termenului impus prin hotărârea-pilot nu numai să adopte noi măsuri administrative şi de legislaţie, dar şi să dezbată public substanţa acestora şi să le implementeze", avertizează Centrul Român de Politici Europene.

- 21 miliarde de euro este suma minimă pe care ar tre­bui să o plătească Ro­mâ­­nia pentru toate cererile de des­păgubire legate de legile restituirii, conform estimărilor unei comisii guvernamentale.

Integral pe România LiberăComentarii

bb.dk cine va despagibi pe tarani si muncitorii Romani pentru distrugerea celor 2700 de interprinderi si fabrici construite in timpul comunistilor cu mari sacrifici si umilinte inumane de ce despagubiti doar bogatii prin datorie publica oamenii au platit si atunci si acum este nedrept ca doar bogati sa fie despagubiti

2 februarie 2012 19:29

un nedespagubit Trebuiau despagubiti toti romanii care au fost expropriati de regimul comunist, de multe ori fara niciun act. De ce sa astepte un roman timp de 21 ani o despagubire, pt un teren expropriat de 36 ani, in timp ce s-au vandut proprietatile statului pe nimica dupa '89 si se face in continuare pentru unii? E timpul sa se faca dreptate !

17 octombrie 2011 9:29

Remy Dar tot ceea ce a jefuit URSS la care categorie intra? Inainte au fost comunistii, dupa 1989 capitalistii nostrii - a se citi comunistii - impreuna cu cei din vest. Dar Tezaurul??? 20 ani nu s-a facut nimic, ba mai mult, s-a distrus si ce era bun. Sa nu ne amagim - nu intereseaza pe nimeni de noi.

17 octombrie 2011 9:00

Cotro Daca Romania nu era vanduta la Ialta,ce se mai platea acum? Anglia,SUA,Rusia,nu au nici o raspundere morala fata de drama acestui popor?Desigur,nu.Comunistii au aparut din spuma marii.Iar acum ne distrugem singuri ceea ce am realizat.Cei din vest isi protejeaja economia,noi nu.

17 octombrie 2011 7:35

popei ion APROPO!!!!!!!! DAC TOT TINE CEDO SA ARATE CA SUNT CORECTI DE CE NU IAU IN CALCUL SI DATORII GERMANIEI FATA DE ROMANIA?????????ORI DE NEMITI NU SE POATE AGAT NIMENI.DOAR NOI TREBUIE SA FIM JULITI.NICI O GRIJA CA CEI CARE AU FOST JUMULITI DE COMUNISTI IN CE PRIVESTE PROPRIETATILE,AU AVUT GRIJA SECURISTII DE AZI PARLAMENTARII SI AFACERISTII TOT DE AZI(SCUZE PENTRU CEI CINSTITI) SA FACA FALSURI PENTRU A SE IMPROPRIETARI CU BUNURILE ALTORA SAU ALE STATULUI. VOM GASI OAMENI CORECTI,INTELIGENTI,CINSRTITI CARE SA APERE ACEASTA TAR???NU TOTI AU PLECAT.VAI DE NOI!!!!!!!!!!

17 octombrie 2011 7:01

Marian Atat proprietatile cat si banii le-au luat cine trebuie! Pentru fraieri nu mai e nimic de dat sau de facut, decat ultima sansa, CEDO!

17 octombrie 2011 6:36

Dan Toate revendicarile sa fie cunoscute publicului prin presa si toti cei care au cedat si improprietarit pe altii,abuziv,cu avantaje sa se verifice,sa se repare nedreptatile facute.Sa sufere cei care au gresit cu buna stinta si nu poporul.23 de miliarde este o suma imensa,mai ales daca unii si le-au luat si valorificat iar noi trebuie sa le platim.JUDECATORII,CEI CARE AU INVARTIT NELEGEA IN TARA ,FARA NICI-O RETINERE SA-SI PLATEASCA TOATE "GRESELILE"

17 octombrie 2011 5:45

Dabelea C. Pentru ca toate revendicarile sa fie cunoscute unui public larg de cetateni(poporul),ar fi foarte logic ca toate solicitarile de repunere in drept sa fie date publicitatii,cu un f.scurt comentariu explicativ despre situatia lor actuala.

17 octombrie 2011 5:07

unu rau O lege nu valoreaza nici cat un kkt cand nu sunt bani....

17 octombrie 2011 4:02

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.