Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Arestarea judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi a fiului ei, pentru o mită totală de peste 1.000.000 de euro, arată că, deşi procurorii anticorupţie au arestat în ultimii ani peste 40 de magistraţi, industria cumpărării soluţiilor favorabile la instanţe nu pare să intre în declin.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acuzată că a cerut şi primit peste 1.000.000 de euro mită pentru a da sau a obţine soluţii favorabile în mai multe dosare. Fiul ei, Florin Cergan, a fost prins joi seară, în flagrant, după ce a primit 50.000 de euro pe care trebuia să-i dea mamei sale.

La rându-i, judecătoarea Cîrstoiu urma să înmâneze banii unui coleg pentru ca acesta să dea o soluţie favorabilă cumpărătorului de influenţă. În afară de cel puţin încă un judecător, în dosar ar mai fi implicaţi doi avocaţi şi mai mulţi oameni de afaceri cu probleme judiciare.

Acest nou caz a apărut după ce, recent, părea că a fost dezmembrată o puternică reţea de influenţă, cea a judecătoarelor Antonella Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti.

În dosarul respectiv apăreau, în interceptări, numele a circa 30 de judecători de la Tribunalul Bucureşti, de la Curtea de Apel Bucureşti şi a unui judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ba, chiar şi a unui procuror membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Între numele celor 30 de magistraţi figura şi cel al Veronicăi Cîrstoiu, judecător la Secţia Penală a Curţii de Apel Bucureşti.

Pentru cine s-ar fi dat mită

Judecătoarele Costache şi Dinu, alături de alte 19 persoane (între care avocaţi, grefieri, intermediari, interlopi), au fost trimise în judecată în stare de arest pentru o mită pretinsă în sumă totală de peste 700.000 de euro.

Între oamenii de afaceri pentru care ar fi intervenit la colegi sau la judecători de la Curtea de Apel Bucuresti şi la Înalta Curte au figurat, între alţii, Dinel Staicu, Ştefan Rădulescu, Nelu Iordache, primii doi condamnaţi definitiv, ultimul arestat preventiv.

Numele judecătoarei Veronica Cîrstoiu, arestată vineri alături de fiul ei, prins în flagrant cu 50.000 de euro, apare în instanţele care au anulat condamnarea definitivă a lui Dinel Staicu, pentru care au făcut trafic de influenţă judecătoarele de la tribunal Costache şi Dinu. Atunci, CSM - secţia de judecători a considerat că judecătoarea Cîrstoiu şi colegele ei de complet, Luminiţa Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă, nu au comis un abuz grav anulând o hotărâre judecătorească definitivă (premieră în jurisprudenţa românească).

De asemenea, numele lui Cîrstoiu a fost vehiculat de cele două judecătoare de la tribunal, arestate şi într-o afacere penală a condamnatului definitiv Ştefan
Rădulescu.

S-a considerat protejată?

Culmea, deşi numele ei apărea în convorbirile judecătoarelor arestate, Costache şi Dinu, făcute publice, judecătoarea de la Apel, Veronica Cîrstoiu, nu a încetat practica de a aranja dosare, după cum rezultă din documentele procurorilor anticorupţie.

Acest lucru poate arăta şi faptul că se simţea protejată. Cîrstoiu – care a făcut parte şi din completul care i-a redus cu o săptămână pedeapsa cu închisoarea administrată lui Adrian Năstase – a fost menajată de CSM, care nu a pedepsit-o pentru anularea condamnării lui Dinel Staicu.

În plus, poate a fost păcălită şi de procurorii anticorupţie, care i-au amorţit vigilenţa deoarece au audiat-o doar ca martor în dosarul judecătoarelor Costache şi Dinu, deşi din interceptări părea a fi implicată.

Iată una dintre interceptările din dosar (din data de 19 decembrie 2012) unde, într-o convorbire dintre judecătoarele Antonella Costache şi Viorica Dinu, era vehiculat numele Veronicăi Cîrstoiu, convorbire din care ar rezulta că s-a mai colaborat cu ea în alte dosare. Traficul de influenţă era pentru dosarul MOBINS, al cărui patron, ŞTEFAN RĂDULESCU, este condamnat definitiv.

Antonella Costache: Dar tu la cine te-ai dus, la Antoaneta (judecătorul Antonella Nedelcu, potrivit surselor) pentru ăsta?

Viorica Dinu: Da! Dar a fost aşa: Vorbim cu Veronica (Veronica Cîrstoiu -n.n., potrivit surselor) ca să intre invers.

Antonella Costache: Că mai multe societăţi nu au fost citate şi dosarul ăsta fără completul ăsta şi mai sunt şi alte complete cu care nu poţi să vorbeşti, dar poate... pentru că acuma, deci, cu asta, cu Veronica (Cîrstoiu -n.n., potrivit surselor), a rămas că ne dă banii.Integral pe România Liberă