Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marţi că legea fundamentală a ţării nu este revizuită pentru pentru mandatul unui preşedinte, "acesta sau altul", al unui premier sau unui guvern, ci se face pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a răspunde "tuturor întrebărilor" şi pentru a preveni toate formele de criză, de blocaj."Nu modificăm Constituţia pentru o persoană, pentru mai multe persoane, pentru un actor politic sau altul, pentru un partid sau altul. Nu modificăm Constituţia în funcţie de şi pentru o conjunctură politică. Trebuie, sunt convins, modificăm Constituţia ţinând cont de o durată ceva mai lungă, de experienţă, de modul în care a funcţionat vechea Constituţie, de toate ameninţările pe care le putem imagina şi de toate variantele pe care le putem imagina, pentru ca România să aibă o Constituţie mai clară, pentru a lăsa cât mai puţin loc interpretărilor de conjunctură, pentru a nu mai aduce CCR în situaţia de a suplini Constituţia şi de a suplini lacune sau zone de echivoc ale Constituţiei prin hotărârea CCR", a afirmat Antonescu la dezbaterea ,,Garanţii procedurale privind calitatea procesului de revizuire a Constituţiei'.

În opinia sa, noua formă a Constituţiei va trebui să reflecte şi evoluţiile înregistrate în ultimul timp atât în plan intern, cât şi extern.

"O Constituţie, pe de altă parte, care să aducă la zi tot ce a însemnat în ultimul deceniu evoluţie în societatea românească, evoluţie în peisajul public internaţional, evoluţie în însuşi modul nostru de a înţelege şi de a practica democraţia, în toată amplitudinea acestui termen. Nu sunt atât de optimist încât să îmi închipui că am putea să discutăm detaşaţi de orice apartenenţă politică, de orice interes politic. Până la urmă, este normal să facem acest lucru, pentru că asta reprezentăm fiecare dintre noi, partidele parlamentare, o anumită viziune, anumite opţiuni, inclusiv în materie constituţională. Cred că speranţa noastră, a tuturor, este să facem o revizuire care să dureze cel puţin cât cea precedentă, nu este o revizuire pentru un ciclul electoral, acesta sau altul, nu este o revizuire pentru mandatul unui preşedinte, acesta sau altul, al unui premier sau unui guvern", a subliniat preşedintele Senatului.

Integral pe Agerpres