Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pentru a doua oară în mandatul său de premier, Victor Ponta devine şi ministru al Justiţiei, după ce Mona Pivniceru a părăsit echipa guvernamentală în favoarea unui loc la Curtea Constituţională. Din noua funcţie premierul va fi obligat să-i îndeplinească o mare dorinţă preşedintelui Traian Băsescu: viitoarele numiri la şefia Parchetului General şi a DNA, anunţă EVENIMENTUL ZILEI.

Guvernul României a anunţat, printr-un comunicat oficial, că primul-ministru Victor Ponta a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca primul-ministru să preia interimatul, urmând ca şeful Executivului să facă, în maxim 45 de zile, în conformitate cu legile în vigoare, o nouă propunere pentru portofoliul Justiţiei susţine ANTENA3.

Tot în acelaşi interval, ministrul interimar, premierul, citat de ADEVĂRUL a declarat că intenţionează, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, să propună noi procurori pentru şefia Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticoruţie, dar în urma unor discuţii cu preşedintele Băsescu şi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Înlocuirea lui Pivniceru cu Ponta pentru maximum 45 de zile, observă GÂNDUL, a fost anticipată de Băsescu, la începutul lui martie, preşedintele anunţând atunci că aşteaptă ca premierul să-şi asume din această postură, politic, propunerile pentru şefia DNA şi a Parchetului General.

Surse din mediul guvernamental, citate de CURENTUL, susţin că din noua sa poziţie, pe lângă aceste funcţii de la vârful celor două structuri, sunt mari şanse ca tot de Ponta să depindă şi numirea şefului DIICOT precum şi numirile din eşaloanele doi de conducere din parchete, de la adjuncţi la şefi de departamente specializate.

COTIDIANUL aminteşte că nu este prima dată când liderul social-democrat asigură interimatul la acest minister. S-a întâmplat şi anul trecut, după ce Titus Corlăţean a ajuns ministru de Externe. Din această postură, primul ministru a declarat, citat de JURNALUL NAŢIONAL, că nu a fost făcută nicio reformă în domeniul justiţiei şi a afirmat că şeful statului „nu a înţeles niciodată Justiţia cu adevărat“.

Deşi Mona Pivniceru va demisiona din Executiv pentru a merge la Curtea Constituţională liberalii nu dau semne că ar dori să desemneze un nou ministru la Justiţie. NAŢIONAL susţine că motivul este faptul că preşedintele PNL Crin Antonescu nu se împacă deloc cu ideea că un liberal ar fi cel care ar urma să o instaleze pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA. De altfel, Crin Antonescu a confirmat public că nu o doreşte pe Kovesi în fruntea DNA. „Nu privesc deloc cu simpatie o astfel de ipoteză, sper să nu se dovedească plauzibilă“, a conchis preşedintele PNL.

Preşedintele PNL a mai declarat că după modelul ministrului Justiţiei Mona Pivniceru, care îşi va da demisia din funcţie ca urmare a numirii într-un post de judecător la Curtea Contituţională, şi Daniel Morar ar trebui să demisioneze de la şefia Parchetului. ROMÂNIA LIBERĂ susţine că prin demisia Monei Pivniceru se forţează demisia lui Morar pentru a se scăpa de el din CSM atunci când vor fi audiaţi cei nominalizaţi pentru funcţiile de procuror general al României şi de şef al DNA.