Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deşi se declară convins că la alegeri PDL nu va obţine mai multe mandate decât PSD, preşedintele Traian Băsescu nu renunţă la lupta surdă cu USL şi susţine că nu va ceda presiunilor venite din partea Uniunii şi va propune un premier mai pe gustul lui. Consultările vor fi organizate ca la carte, a dat asigurari şeful statului, menţionând  că toată procedura se va desfăşura în spiritul Constituţiei şi a legii partidelor politice.

În traducerea liberă a NAŢIONAL, Băsescu intenţionează să invite partidele separat la Cotroceni, nu întreaga Uniune, spre disperarea useliştilor. Preşedintele, remarcă şi MEDIAFAX, a adăugat că nu se va întâmpla varianta în care USL va veni şi va spune un nume, chiar şi în variant în care Uniunea câştigă cu peste 50% alegerile parlamentare.

Întrebat dacă va desemna un premier de la PDL în eventualitatea în care democrat-liberalii vor câştiga mai multe mandate decât PSD, Băsescu a răspuns că nu crede că se va întâmpla aşa la alegeri. „O să fiu foarte sincer, o să vă spun că nu cred. Nu cred, aşa că nu are rost să presupun inutil“, a spus Băsescu, citat de ADEVĂRUL.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta susţine că are o listă a potenţialilor premieri din interiorul USL pe care preşedintele Traian Băsescu s-ar pregăti să-i tatoneze după 9 decembrie, dar a refuzat să o facă public, afirmă GÂNDUL.

Însă primele nume pe care liderul PSD le-a scos de pe această listă au fost Ioan Rus şi Călin Popescu Tăriceanu. Aceleaşi certitudini, remarcă ADEVĂRUL, le are premierul şi în privinţa secretarului general al PSD, Liviu Dragnea şi a şefului SRI, George Maior, provenit la rândul său din PSD.

Băsescu anunţă că nu va ceda „responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul Prim-ministru către un partid“ în condiţiile în care i se cere doar să pună în aplicare ce decid românii la vot, şi nu „un partid“. USL a anunţat demult că Victor Ponta este candidatul USL pentru funcţia de premier, astfel încât românii decid în cunoştinţă de cauză, susţine COTIDIANUL.

Şeful statului a demontat mesajele de campanie ale USL şi a cerut românilor să nu voteze candidaţii cu dosare penale, anunţă EVENIMENTUL ZILEI. „Am văzut că liderii USL se grăbesc să împartă posturi. Să nu vândă pielea ursului din pădure! Măcar să nu ia bani înainte. Voi fi extrem de exigent în privinţa miniştrilor. Să nu-şi imagineze că un ministru cu trecut penal va depune jurământul în faţa mea. Le spun românilor, indiferent de candidat, că, dacă are dosar penal, îi rog să nu-i voteze“, a declarat Băsescu.

Culmea, remarcă NAŢIONAL, cei care i-au ridicat mingea la fileu preşedintelui şi i-au oferit şansa să iasă din nou la atac au fost comunicatorii PSD care, din greşeală, au transmis publicului larg nişte note cu caracter intern. În mai multe mesaje de campanie, comunicatorilor din Uniune li se recomanda să spună că Traian Băsescu se pregăteşte să nu recunoscă rezultatul alegerilor şi să declanşeze „cea mai gravă criză politică şi socială după 1989“.

Cele trei mesaje împotriva cărora preşedintele a reacţionat direct, observă GÂNDUL, au fost: „alegerile din 9 decembrie sunt o continuare a luptei cu Traian Băsescu“, „ieşirile lui Traian Băsescu din ultima vreme demonstrează că opţiunea suspendării a fost una corectă“ şi „pentru că ARD nu există, Traian Băsescu doreşte să deturneze în mod artificial şi nedemocratic rezultatul alegerilor“.