Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Hackerul clujean Robert Butyka, acuzat că ar fi spart serverele NASA, agenţia spaţială americană, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de către judecătorii clujeni. Cererea de arestare a fost formulată de către procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Cluj.

La ancheta condusă de procurorii DIICOT au colaborat şi poliţiştii Brigăzii de Combatare a Criminalităţii Organizate. Surse neconfirmate arată că în anchetă ar fi fost implicaţi şi agenţi FBI, care ar fi furnizat o serie de date care au dus la prinderea tânărului din Cluj. "Americanii au fost cei care au colectat datele lor de la NASA şi care au furnizat ofiţerilor români o serie de informaţii esenţiale", a spus un ofiţer de Poliţie din Cluj.

Iceman de Cluj

Robert Butyka, care era cunoscut în lumea virtuală sub pseudonimul Iceman, a administrat şi un site cu aceeaşi denumire, www.iceman.ro, care însă a fost suspendat. Pe pagina sa de pe o reţea de socializare, tânărul spune că a absolvit "University of Weed" (universitatea de marijuana - n.r.).

Tânărul are doar nouă clase. Cu toate acestea, el a reuşit să spargă serverele NASA, pe care a intervenit şi a produs, astfel un prejudiciu de 500.000 de dolari americani agenţiei spaţiale americane. Surse din rândul anchetatorilor au declarat că Robert Butyka a spart serverele NASA doar pentru a demonstra că este în stare de aşa ceva. Pentru a repara pagubele cauzate de hackerul clujean, specialiştii agenţiei spaţiale americane a trebuit să lucreze vreme de trei luni.

Care sunt acuzaţiile formulate de procurori?

El este acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni, prevăzute de articolul 42, alineatele 1 şi 3, articolele 45 şi 46, alineatul 2, din Legea 161/2003. "În 12 decembrie 2010, Butyka Robert a accesat neautorizat, prin încălcarea mijloacelor de securitate, mai multe servere aparţinând NASA", precizează DIICOT.

"Prin activitatea infracţională, inculpatul a perturbat în mod grav funcţionarea serverelor, prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date", adaugă sursa citată.

În urma percheziţiei făcute la locuinţa tânărului au fost ridicate mai multe sisteme informatice.

Integral pe România LiberăComentarii

Adi Intai ar trebui sa ni-l de pe ucigasul lui Teo Peter, apoi sa il dam noi pe Butyka ! Dar cum noi santem natie de curve , cu Base in frunte care a semnat trataul cu americanii, n-o sa avem curajul sa deschidem pliscul.

17 noiembrie 2011 5:55

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.