Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Regimul de la Damasc rămâne surd la apelurile internaţionale şi regionale de a înceta represiunea sângeroasă a mişcării contestatare care a intrat în a noua lună. Sigur de susţinerea Rusiei şi Chinei, Bachar al-Assad nu recunoaşte amploarea revoltei populare şi susţine că luptă contra„bandelor teroriste înarmate" acuzate de violenţe şi este decis să o înăbuşe în pofida faptului că izolarea lui creşte. Luni a fost una dintre cele mai sângeroase zile de la debutul revoltei - au fost ucişi 70 de sirieni, civili şi militari.

Miercuri, ziua în care suspen­darea Siriei din Liga Arabă devine efectivă, la Rabat are loc o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe pentru a parafa decizia votată la 12 noiembrie de 18 din cei 22 de membri ai Ligii. Decizia a intervenit din cauză că Siria nu a respectat planul de ieşire din criză propus de Liga Arabă şi acceptat „fără rezerve" de Damasc. Organizaţia panarabă a precizat că va studia un „mecanism de protecţie a civililor" şi intenţia de a trimite în această ţară 500 de membri ai organizaţiei arabe pentru drepturile omului, ai media şi observatori militari.

Regele Iordaniei i-a cerut lui Assad să „părăsească puterea", devenind primul lider arab care lansează un astfel de apel. Paralel, Uniunea Europeană a extins sancţiunile contra regimului sirian la 18 persoane, în principal militari de rang înalt, şi a decis îngheţarea creditelor europene în această ţară.

Ieri, o delegaţie a opoziţiei siriene în exil a făcut presiuni la Moscova şi a cerut Rusiei să ceară plecarea preşedintelui Assad, al cărui regim şi-a intensificat represiunea în ultimele luni.

Damascul a criticat violent suspendarea Siriei din Liga Arabă vorbind de „un pas periculos" şi de „un complot".

Ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, a ţinut să precizeze că scenariul libian nu se va repeta şi a mulţumit pentru susţinerea Rusiei şi Chinei, „cu care suntem în coordonare şi în consultări". Aliată de multă vreme a Siriei, căreia îi furnizează în continua­re armament, Rusia continuă să o susţină în Consiliul de Securitate şi a blocat toate propune­rile de sancţiuni venite din partea occidentalilor, care cer plecarea lui Assad.

Integral pe România Liberă