Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propune şefului statului eliberarea din funcţia de judecător a Georgetei Buliga, condamnată definitiv la patru ani şi jumătate de închisoare, pentru corupţie, informează Mediafax.

"Plenul CSM a decis să propună Preşedintelui României eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Iaşi a judecătoarei Georgeta Buliga, ca urmare a rămânerii definitive a unei condamnări la pedeapsa cu patru ani şi şase luni închisoare pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie, conform deciziei penale 3920/4 noiembrie 2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", informează CSM.

CSM reaminteşte că, iniţial, prin Hotărârea nr. 1234 din 30.11.2010, Secţia pentru Judecători a CSM a hotărât suspendarea din funcţia de judecător a doamnei Georgeta Buliga, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa pentru comiterea unei infracţiunii de corupţie, începând cu data de 30.11.2010.

Ulterior, la solicitarea doamnei Georgeta Buliga, prin Hotărârea 1.145 din 16 decembrie 2010, Plenul CSM a propus Preşedintelui României, eliberarea din funcţia de judecător a acesteia prin pensionare, până la această dată nefiind însă publicat decretul prezidenţial de pensionare.

Plenul CSM a decis că sunt incidente dispoziţiile art. 65 alin.1.lit. f din Legea 303/2004, motiv pentru care propune preşedintelui României să emită decretul prezidenţial de eliberare din funcţie pentru comiterea de către Georgeta Buliga a unei infracţiuni de corupţie, constatată prin hotărâre definitivă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spune sursa citată.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în februarie - martie 2010, judecătorul Georgeta Buliga de la Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Iaşi a pretins şi primit de la Liviu Popescu suma de 4.000 de euro". Femeia a susţinut că banii sunt pentru colegele sale de complet alături de care urma să judece, în fază de recurs, un proces privind partajul bunurilor pe care Popescu le obţinuse în timpul căsniciei cu soţia de care tocmai divorţase.

"Cu aceeaşi ocazie, inculpata Buliga a pretins şi o sumă pentru sine, al cărei cuantum nu l-a precizat. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca inculpatul Popescu Liviu să obţină o soluţie favorabilă într-un proces civil referitor la partajarea, pe cale judiciară, a bunurilor aparţinând inculpatului Popescu Liviu şi fostei sale soţii, dosarul fiind în stadiu de recurs", susţin procurorii DNA.

Bunurile care ar fi trebuit împărţite erau, în mare, un apartament în municipiul Iaşi, un teren în judeţul Iaşi şi două maşini.

"În condiţiile în care Judecătoria Iaşi şi Tribunalul Iaşi constataseră că fosta soţie a învinuitului Popescu Liviu avusese o contribuţie de 90 la sută în dobândirea bunurilor comune şi îi fuseseră atribuite o mare parte din acestea, la data de 12 martie 2010, completul din care făcea parte Georgeta Buliga a modificat în tot aceste hotărâri, dând câştig de cauză lui Popescu Liviu", afirmă procurorii DNA.

După ce a pronunţat decizia favorabilă lui Liviu Popescu, Georgeta Buliga i-ar mai fi cerut bărbatului încă o mie de euro, susţinând că banii sunt pentru una dintre colegele sale de complet. În 26 noiembrie, Popescu i-a dat femeii cei o mie de euro, promiţându-i alţi 3.000 de euro "care i s-ar cuveni ei pentru «ajutorul» dat în obţinerea unei hotărâri favorabile". Femeia a acceptat să primească cei 3.000 de euro şi a doua zi a fost prinsă în flagrant în timp ce-i lua.

În 28 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au reţinut-o, iar o zi mai târziu aceasta a fost arestată.

Integral pe România Liberă