Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Bine v-am regasit. Incepe un nou razboi intre putere si opozitiei. Un razboi, de altfel, demult anuntat dar neconsumat. Marul discordiei: coaliţia de la guvernare a decis comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari, Opozitia se opune.

GANDUL anunta ca , ieri dimineata, coaliţia a decis comasarea alegerilor locale şi parlamentare şi reducerea numărului de parlamentari. Pentru a avea susţinerea UDMR, PDL a acceptat varianta de compensare în sensul în care două treimi dintre parlamentari vor fi aleşi în mod direct, iar o treime vor proveni de pe listă. De asemenea, democrat-liberalii au renunţat la parlamentul unicameral, însă au convenit asupra unei reduceri a numărului de senatori şi deputaţi.
Astfel, în negocierea cu UDMR s-a decis ca din Camera Deputaţilor să facă parte 300 de aleşi, iar din Senat, în jur de 89-91, câte doi pentru fiecare judeţ şi fiecare sector al capitalei.
Cât priveşte concretizarea acestui plan, democrat-liberalii luau în calcul chiar asumarea răspunderii guvernului pe modificarea legii electorale, însă acest lucru nu s-a discutat în şedinţa Coaliţii din această dimineaţă. Liderii UDMR nu au exclus însă această variantă.

AGERPRES spune ca viitoarea legislatură ar putea avea 88 de senatori şi circa 300 de deputaţi, potrivit unor discuţii care au avut loc luni în coaliţia de guvernare, dupa cum au declarat surse participante la discuţii.
Potrivit acestora, liderii UDMR şi cei ai PDL s-ar fi înţeles pe această variantă, însă mai rămâne de discutat forma în care va fi elaborată viitoarea lege care va statua norma de reprezentare a populaţiei în parlament.
În privinţa legii electorale, liderii coaliţiei s-ar fi înţeles pentru ca deputaţii să fie aleşi în proporţie de o treime prin compensare, în funcţie de scorul partidului şi două treimi prin câştigarea celor mai multe voturi în colegiu.

Senatorii ar urma, însă, să fie votaţi direct, doi senatori pe fiecare judeţ şi câte unu pe sector. În privinţa comasării alegerilor, acestea ar putea să se facă la finalul lunii noiembie 2012, potrivit limitărilor constituţionale, au menţionat sursele citate.

“ Comasarea alegerilor, reducerea numărului parlamentarilor cu Parlament bicameral, în linie dreaptă” consemneaza si ZIARUL FINACIAR care mentioneaza ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că la discuţiile de luni s-a conturat o decizie, "un compromis", atât din partea UDMR, cât şi a PDL:
"Noi am discutat luni în coaliţie câteva principii şi se conturează o decizie, un compromis atât din partea noastră, cât şi din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu toţii înseamnă comasarea alegerilor anul viitor, undeva în noiembrie, rămânerea la sistemul bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaţilor numărul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat rămâne varianta cu 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ şi pentru fiecare sector al Capitalei", a afirmat Kelemen.
El a spus că nu s-a discutat despre modalitatea de promovare a acestor modificări.

Partidele din coaliția de guvernământ, consemneaza si EVENIMENTUL ZILEI , au decis comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare și reducerea numărului de parlamentari.
În plus, PDL, UDMR și UNPR au decis și schimbarea sistemului de vot. Senatorii ar urma să fie aleși prin scrutin majoritar pur. La fel și două treimi din deputați.
O treime din deputați va fi aleasă pe liste naționale. PDL mai vrea să propună și introducerea interdicției de a putea candida în același timp la două funcții alese uninominal. Cu alte cuvinte, nu poți candida și la primărie, președinte de CJ și la Senat sau la Cameră pe locurile uninomnale. Dar poți candida la Cameră pe lista națională, în treimea alocată acestui tip de scrutin.
Sursa citata mai spune ca, potrivit înțelegerii la care au ajuns PDL, UDMR și UNPR, numărul parlamentarilor ar urma să fie restrâns cu aproximativ 75-80.
Camera Deputaților, de la 334 de membri ar urma să ajungă la 300, inclusiv cele 18 locuri pentru minoritățile naționale altele decât UDMR. Deputații vor fi aleși în proporție de două treimi pe sistem uninominal pur, iar o treime vor fi aleși pe liste naționale.

Senatul ar urma să aibă 89 de membri. Câte doi senatori de fiecare județ și câte unul pentru fiecare sector al capitalei. Acestora li se va mai adăuga un senator pentru diaspora. Senatorii vor fi aleși toți în sistem uninominal pur.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a precizat că aceste cifre sunt orientative, pentru că trebuie ținut cont și de rezultatele referendumului care s-a desfășurat în luna octombrie.
Comasarea alegerilor este un lucru stabilit la nivelul coaliției. Conform calculelor făcute de PDL, se vor realiza astfel economii de 30 de milioane de euro.

USL va iniţia moţiune de cenzură, dacă se asumă răspunderea pe comasare şi număr de parlamentari anunta ANTENA 3 , care consemneaza ca, in cazul în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari, USL va iniţia moţiune de cenzură, asa cum a declarat copreşedintele USL, Crin Antonescu;
"Dacă vom avea la pachet o asemenea angajare de răspundere, vom iniţia moţiune de cenzură".

Întrebat, ieri seara, dacă este de acord cu varianta coaliţiei de reducere a numărului de parlamentari la 388, Băsescu a răspuns, citat de MEDIAFAX : "Nu, categoric nu! Nici măcar nu-mi pare a fi foarte cinstită, pentru că acum sunt 471 şi se propun 388. Păi dacă luăm recensământul, constatăm că pe legislaţia actuală se reduce cu vreo 60 de parlamentari. (...) Eu, politicienilor de la PDL care sunt cinstiţi le recomand să susţină iniţiativa USL care vizează 300 de parlamentari. Mi se pare corectă, măcar răspunde unui deziderat. Politicienii nu pot să spună austeritate pentru tot poporul, iar pentru noi nu".
Pun punct aici si, pana maine, numai bine va doresc!