Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

11:09 - Ministrul Vasile Cepoi a declarat, marţi, pentru Mediafax, că înainte de a intra în proiect a consultat juriştii, care i-au spus că nu e conflict de interese, precizând că atitudinea ANI este neetică şi că îşi rezervă dreptul de a acţiona instituţia în instanţă pentru afectarea imaginii sale publice.

"Eu, înainte de a intra în proiect, am consultat legea şi juriştii. Aceştia mi-au spus că nu este conflict de interese, fapt care s-a dovedit prin faptul că organismele care se ocupă de implementarea proiectului nu mi-au sesizat nicio neregulă. Am făcut publice datele privind acest proiect încă din luna februarie, cu toate detaliile aferente", a spus ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

El consideră "neetică" atitudinea ANI de a-l "sancţiona prin ştirbirea imaginii publice" înainte de a se dovedi că suspiciunile celor care l-au reclamat au fost confirmate de către instanţă.

"Îmi rezerv dreptul de a acţiona în instanţă ANI pentru afectarea imaginii publice prin nerespectarea principiului neconfidenţialităţii pe care chiar ANI îl invocă în finalul comunicatului de presă. Este hilar. Nu înţeleg pe cine serveşte ANI dând acest comunicat înainte să existe o sentinţă", a adăugat Vasile Cepoi.

10:00 - Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene şi de infracţiuni asimilate celor de corupţie, în calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Cepoi, împreună cu soţia lui au câştigat peste 42.000 de euro. Conform ANI, Cepoi a semnat, în calitate de manager de proiect, un parteneriat cu DSP Iaşi şi cu UMF Iaşi, unde era angajată soţia acestuia, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

"Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, de către Vasile Cepoi în calitate de fost Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în prezent, ministru al Sănătăţii", se arată în comunicatul citat.

Astfel, potrivit ANI, "Vasile Cepoi a deţinut, în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, funcţiile de Director executiv (în perioada 27 martie - 25 mai 2009) şi Director coordonator (26 mai 2009 - 16 august 2010).

Începând cu 8 septembrie 2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atribuţiile şi responsabilităţile specifice funcţiei publice de conducere vacante de Director executiv. Ulterior, la 4 noiembrie 2010, acesta a fost numit în funcţia publică de conducere de Director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în urma unui concurs. Vasile Cepoi a deţinut această funcţie până la data numirii în funcţia de Ministru al Sănătăţii".

În urma evaluărilor demarate la data de 27 aprilie 2011, s-au constatat indicii privind posibila săvârşire de către Vasile Cepoi, în calitate de fost Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în prezent, Ministru al Sănătăţii, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.

În calitate de Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul "Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România", derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundaţia AMFITEATRU şi de la partenerii: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L.

Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia AMFITEATRU (beneficiar), alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi şi S.C. Info Educaţia S.R.L.

Beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, în cadrul acestui proiect, este de 191.726 de lei, echivalentul a aproximativ 42.440 de euro.

În cadrul Proiectului "Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România" - dezvoltat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a fost manager de proiect (numit în funcţie la data de 1 septembrie 2010 şi înlocuit din funcţie la 26 octombrie 2010), director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (în perioada 1 decembrie 2010 - 5 decembrie 2011) şi trainer audit calitate (în perioada 1 mai 2011 - 31 august 2011 şi 1 octombrie 2011 - 31 martie 2012).


Integral pe România Liberă