Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Peste 16.100 de alegători cu acte de identitate expirate, cu dreptul de vota suspendat sau decedaţi au fost descoperite în urma verificării listelor electorale din judeţul Prahova, liste care au fost verificate în 100 dintre cele 104 localităţi ale judeţului, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, în urma verificărilor făcute în vederea actualizării listelor electorale permanente, în judeţ au fost descoperite 16.198 de persoane care nu ar fi trebuit să se regăsească pe aceste liste, dar care erau trecute ca alegători din cauză că nu au fost înregistrate în baza de date schimbări ale datelor lor personale.

Citeşte şi Prefectura Covasna: Circa 6.600 de persoane cu cărţi de identitate expirate sau decedate, pe listele electorale

Astfel, pe listele electorale permanente din Prahova au fost descoperite 14.801 persoane ale căror acte de identitate au expirat şi nu au fost reînnoite. De asemenea, pe aceste liste electorale au fost depistate 346 de persoane decedate, 44 de persoane care au pierdut dreptul de a vota, nouă persoane care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, 45 de persoane care şi-au schimbat domiciliul, dar nu au fost radiate de pe listele electorale din localitatea în care au avut rezidenţa.

De asemenea, pe listele electorale permanente din Prahova au fost descoperiţi 920 de cetăţeni cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate, şapte persoane care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ sau pe cale administrativă şi 26 de persoane care se identifică la un domiciliu care nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului.

Citeşte şi Prefectura Timiş: În judeţ peste 31.000 de persoane ar trebui scoase de pe listele electorale

Datele făcute publice au fost centralizate în urme verificării listelor electorale din 100 de localităţi prahovene, patru dintre comunele din judeţ, respectiv Bătrâni, Cărbuneşti, Poiana Câmpina şi Proviţa de Jos, netransmiţând către Prefectură rezultatele verificării listelor permanente.

Un număr de 682.889 alegători au fost înscrişi pe listele electorale din Prahova la referendumul din 29 iulie.

Ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a declarat, luni, că MAI are cifrele rezultate în centralizării datelor primite din teritoriu privind listele electorale permanente, fiind aşteptate şi de la Ministerul de Externe datele privind românii care locuiesc şi lucrează în străinătate.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea şedinţei USL, că datele centralizate de MAI şi MAE referitoare la listele electorale vor fi transmise în cursul zilei către CC şi făcute publice după ce vor ajunge la Curte, el garantând că cifrele nu sunt nici inventate, nici calculate de USL.

Daciana Ilie, corespondenti@mediafax.ro

Integral pe România Liberă