Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Comisia Europeană publică azi raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind Justiţia din România. Scandalul politic din ţară nu putea fi trecut cu vederea în acest raport, dar el va avea efecte mult mai grave decât se estima. Presa anunţă cel mai critic raport pe Justiţie de la aderare la UE, în 2007.

După cinci ani de reforme în domeniul justiţiei, Comisia Europeană încă nu poate avea încredere deplină în România şi Bulgaria, se arată în drafturile rapoartelor pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). În plus, Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei au primit răspuns adecvat, precum şi dacă este respectată separaţia puterilor în stat, anunţă EVENIMENTUL ZILEI.

Dar un lucru e cert: progresele în implementarea celor patru condiţionalităţi din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare care ar fi necesare pentru ca executivul UE să decidă ridicarea MCV nu sunt deocamdată prezente, anunţă AGERPRES. Valorile fundamentale europene nu sunt respectate, încrederea UE este zdruncinată, monitorizarea va fi accelerată cu „misiuni regulate de evaluare" la Bucureşti.

Acestea sunt, susţine ADEVĂRUL, principalele măsuri ce se aşteaptă să fie anunţate de Comisia Europeană prin raportul pe Justiţie al României pe ultimii cinci ani în cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare, rezerva cu care a fost aprobată aderarea noastră şi a Bulgariei la UE, în 2007. Comisia este îngrijorată de recentele presiuni făcute de membrii Guvernului României şi de politicieni cu greutate asupra CCR: acestea sunt intervenţiile inacceptabile împotriva unui sistem judiciar indepent. Cu toate că există şi progrese, problemele identificate fac necesară menţinerea MCV pentru România termen nedefinit.

„Comisia consideră că paşii recenţi făcuţi de guvernul României ridică îngrijorări serioase cu privire la respectarea acestor principii fundamentale. Aceste măsuri au fost luate într-un sistem politic puternic polarizat, în care neîncrederea şi acuzaţiile dintre actorii politici sunt o obişnuinţă. Totuşi, acest context politic nu poate justifica natura sistematică a câtorva acţiuni. În timp ce anumite acţiuni pot fi explicate prin această polarizare politică, ele au ridicat îndoieli serioase privind angajamentele de a respecta statul de drept sau înţelegerea funcţionării statului de drept într-un sistem democratic“, se arată în draftul de raport, citat de GÂNDUL.

Mai multe solicitări transmise recent premierului Victor Ponta de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, parte a de acum celebrului document în 11 puncte, se regăsesc, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, şi în proiectul de raport. Introducerea acestor capitole în proiectul de raport dă astfel măsura îngrijorărilor partenerilor din Uniunea Europeană cu privire la disponibilitatea autorităţilor de la Bucureşti de a respecta statul de drept.

Asta, în condiţiile în care raportul din această vară era considerat crucial pentru şansele României de a adera cât mai rapid la spaţiul Schengen, şanse care, mai mult ca oricând, sunt puse în acest moment sub semnul întrebării. De altfel, remarcă NAŢIONAL, chiar şi preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a declarat că există posibilitatea ca România să nu fie acceptată în spatiul Schengen, de vină fiind  unele probleme politice mai vechi, care sunt speculate de oficialii europeni.

„Din păcate, este mai probabil să nu reuşim această intrare în Schengen, dar asta nu are nicio legătură, în fond, cu evenimentele politice din România“, a adăugat preşedintele interimar, citat de ANTENA3. Pe de altă parte, în opinia deputatului PNL Eurgen Nicolăescu, Raportul pe Justiţie dovedeşte că Traian Băsescu este vinovat, împreună cu Monica Macovei şi Cristian Preda, de defăimarea României. Nicolăescu, citat de COTIDIANUL, susţine că  documentul pe care CE îl va da astăzi publicităţii este „un raport subiectiv şi excesiv politizat“.

Premierul Victor Ponta a anunţat că va veni miercuri în faţa Parlamentului, pentru a prezenta răspunsul transmis Comisiei Europene în urma celor 11 întrebări primite din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, aminteşte MEDIAFAX,  a respins iniţial cererea grupului PDL ca premierul Victor Ponta să informeze plenul Camerei în legătură cu cele 11 puncte discutate la Comisia Europeană, pe motiv că solicitarea era neregulamentară.

Iar oficiali ai Comisiei Europeane au confirmat, ieri, că au primit răspunsul autorităţilor de la Bucureşti în legătură cu îngrijorările Bruxelles-ului pentru care preşedintele Jose Barroso a cerut clarificări urgente şi acţiuni convingătoare din partea premierului Victor Ponta. Aceştia, susţine ADEVĂRUL, au evitat însă să precizeze dacă răspunsurile Bucureştiului la cele 11 îngrijorări ale Comisiei Europene sunt mulţumitoare: „Un răspuns va fi dat mâine (n.n miercuri) în cadrul raportului MCV. Salutăm respectarea angajamentului de a răspunde în scris“.