Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După trei zile de haos legislativ, cu măsuri de restricționare a unor drepturi și libertăți fundamentale dispuse fără o bază constituțională, Guvernul Orban a intrat, ieri, în legalitate. Concret, prim-ministrul a emis o Hotărâre de Guvern prin care a fost declarată o nouă stare de alertă, pe termen de 30 de zile, începând cu data de 18 mai, în care sunt prevăzute și măsurile care se aplică pe durata acestei stări pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cele mai importante măsuri, interdicții și sancțiuni prevăzute în aceste anexe se referă la restrângerea, condiționarea sau limitarea unor drepturi și libertăți, pe perioada stării de alertă, anunță JURNALUL NAȚIONAL. În Anexa nr. 2 sunt prevăzute obligații pentru persoanele fizice și juridice. Una dintre aceste obligații se referă la purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, precum și la locul de muncă.

A doua obligativitate constă în reintroducerea carantinei sau izolării la domiciliu a persoanelor venite din străinătate, cu precizarea că nerespectarea acestei prevederi are drept consecință carantinarea instituționalizată, pe o perioadă de 14 zile, cu suportarea cheltuielilor de cazare și hrană.

Anexa 3 interzice total organizarea și desfășurarea mitingurilor, protestelor, demonstrațiilor, procesiunilor, concertelor sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tip „drive-in”, precum și a întrunirilor cu caracter cultural, științific, artistic, sportiv sau de divertisment în spații închise, anunță ANTENA3. În aer liber se poate face sport la care să participe cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună. În spațiile închise, pot participa la evenimente private maximum 8 persoane. Iar deplasarea în interiorul localităților nu este permisă în grup mai mare de 3 persoane.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, marţi seară, că nepurtarea măştilor de protecţie în spaţii închise ar trebui sancţionată şi va exista un ordin care să „implementeze fapta şi penalizarea”, relatează AGERPRES. Probabil că sunt şi unele cazuri de excepţie, nu ştiu, probabil cei care sunt alergici sau cei care pot motiva că purtarea măştii le face rău, dar acest lucru va fi stabilit de Ministerul Sănătăţii”, a adăugat Vela.

Despre cuantumul amenzilor, el a susţinut că „este stabilit în lege, doar se implementează prin ordin fapta şi penalizarea”. „Aşa cum ştiţi, este obligatoriu să purtăm mască în spaţii închise. (...) Fie că mergem la magazin, fie că mergem cu autobuzul, tramvaiul sau metroul. Această obligaţie revine în principal agentului economic care face transportul, adică el trebuie să ştie că un cetăţean nu poate să fie pasager dacă nu are masca la el, care să protejeze nasul şi gura”, a mai spus Marcel Vela, citat de DIGI24.

Actul normativ pentru Starea de Alertă prevede o serie de amenzi pentru nerespectarea măsurilor, dar se pare că unele amenzi nu sunt tocmai legale, constată CAPITAL. Deși premierul promite amenzi mari pentru cei care nu respectă această măsură, polițiștii nu îi pot amenda pe români. Sindicalistul Dumitru Coarnă a explicat, că oamenii legii nu pot da amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiile închise.

Și în stare de urgență, sute de mii de români au luat amenzi dar acestea au fost declarate de CCR neconstituționale. Coarnă precizează că pentru a se putea da aceste amenzi este nevoie de un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne, dar acest ordin deocamdată nu există, consform ANTENA3.

Pe de altă parte, terasele și restaurantele rămân închise în prima etapă de relaxare reglementată prin starea de alertă. Este o lovitură importantă primită de domeniu, în condițiile în care patronii sperau să poată redeschide cât mai repede, astfel încât să mai recupereze ceva din pierderile cauzate de pandemia de COVID-19, susține FANATIK.

Însă, în acest moment deschiderea teraselor este în incertitudine. Un răspuns clar din partea Guvernului a venit abia la finalul săptămânii trecute, în condiția în care starea de urgență a fost deja ridicată. Premierul Ludovic Orban a anunțat că terasele vor rămâne închise, în ciuda inițiativei Parlamentului de a le redeschide de pe data de 18 mai.

Iar COTIDIANUL remarcă și o altă aberație din starea de alertă care a ieșit la iveală. Starea de alertă permite drumeţiile la munte, dar hotelierii nu au voie să ne ofere cazare. Pasionaţii de drumeţii montane nu înţeleg raţiunea noilor norme ale INSP, iar hotelierii consideră discriminatorie norma de divizare a turiştilor care călătoresc în scop de afaceri şi scop recreativ. Chiar dacă în starea de alertă putem călători pentru activităţi recreativ-sportive la munte, în Deltă sau la mare, unica şansă e să ne facem igiena este în cort. Hotelierii au voie să ne cazeze doar dacă avem deplasări în interes profesional.

Nici hotelierii nu sunt mulţumiţi de paradoxul normei, catalogând-o discriminatorie. „Această cerinţă a INSP-ului nu este una normală să faci delimitare între turiştii care merg în scop de afaceri şi care merg în scop de recreere, atâta timp cât în cele 11 motivaţii figurează şi aceasta de recreere”, spune Călin Ile, preşedinte Federaţia Industriei Hoteliere din România. Industria hotelieră cere Institutului Naţional de Sănătate Publică să revadă normele de funcţionare a unităţilor de cazare pe timpul stării de alertă.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.