Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Mai mulți parlamentari cunoscuți au ales, luni, să ignore legea care spune că „în spații închise, se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite“. Este vorba despre câțiva deputați care au fost prezenți în plenul Camerei la „Ora premierului”, unde Ludovic Orban a fost chemat să prezinte măsurile de relansare economică după criza provocată de pandemia de coronavirus.

În timpul dezbaterilor, politicienii PSD, PRO România și ALDE au demonstrat că nu le pasă de prevederile legale de care trebuie să țină cont, de fapt, toți cetățenii români, indiferent de funcție, constată PROTV. Inclusiv premierul Orban le-a atras atenția: „Domnule președinte Ciolacu, domnule lider al PSD, respectați regulile. Regula este ca în spații închise să purtăm mască. Cum ați vrea ca românii să respecte regulile pe care le stabilim, în condițiile în care lideri importanți din Parlament nu respectă aceste reguli.”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fără să poarte mască, a declarat luni că premierul Ludovic Orban a pus în pericol viaţa tuturor românilor pentru că nu a trimis la timp în Parlament legea privind măsurile pentru perioada stării de alertă, anunță AGERPRES. "Aţi pus în pericol viaţa tuturor românilor pentru că nu aţi fost în stare să trimiteţi în Parlament o lege la timp. Veţi rămâne în istorie ca un un guvern care a făcut cea mai mare gafă politică de la Revoluţie încoace. Aţi reuşit să stricaţi prin indolenţă şi incompetenţă, criminală aş spune, tot ceea ce au reuşit românii în ultimele două luni, care s-au sacrificat şi au stat în casă.

Din cauza dumneavoastră, domnule Orban, am avut trei zile în care nu a fost nicio stare de urgentă, nicio stare de alertă, a fost doar o stare de prostie a Guvernului PNL pentru care este posibil ca mulţi dintre români să plătească destul de scump. Trebuie să fiţi bărbaţi şi să vă asumaţi consecinţele, trebuie să răspundeţi pentru că singura regulă din aceste zile a fost bunul simţ al românilor", a spus Ciolacu în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora prim ministrului.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, declarase duminică, în conferință de presă a partidului, că masca de protecție reprezintă un „căluș la gură”, amintește UNIVERSUL. „O să-mi dau masca jos, suntem suficient de departe unii de alții, este foarte greu să vorbim cu calusi la gură, cum ar vrea unii alții”, a declarat Romașcanu în debutul conferinței de presă, dându-și jos masca. În legea privind starea de alertă, votată chiar de PSD săptămâna trecută în Parlament, se prevede că purtarea măștii este obligatorie în spațiile publice închise.

Declarațiile senatorului PSD Lucian Romașcanu vin în contextul în care, în Piața Victoriei, au loc mitinguri zilnice în care se solicită ridicarea totală a restricțiilor și anularea purtării măștilor întrucât virusul „nu există”, totul fiind un scenariu menit să ducă la instalarea dictaturii.

Premierul Ludovic Orban a venit, luni, să dea explicaţii în Parlament despre măsurile din timpul epidemiei, iar președintele Pro România, Victor Ponta, tot fără să poarte mască, i-a spus că „asistăm la o slujbă de pomenire pentru anumite domenii pe care Guvernul vrea să le îngroape”. Orban i-a replicat fostului premier că are „ochelari de cal”, remarcă JURNALUL NAȚIONAL.

Întrebat la B1TV dacă lideri politici precum Marcel Ciolacu şi Victor Ponta pot fi amendaţi pentru că nu respectă regulile privind purtarea măştii în spaţii închise, aşa cum au procedat în cadrul şedinţei de luni de la Camera Deputaţilor, Orban, citat de CAPITAL, a răspuns: „Pot fi amendaţi. Oricum, un comportament total incorect din partea unora care se pretind lideri. Aici forţa exemplului este cea mai importantă.

În spaţii închise unde există mai multe persoane, există obligativitatea purtării măşti. Ei în discursul pe care l-au rostit de la microfon nu au purtat mască şi a fost o decizie a lor să nu poarte mască. De fapt, ei se consideră deasupra legii şi consideră că doar cetăţenii obişnuiţi trebuie să respecte legea, în timp ce ei se consideră că nu trebuie să respecte legea. Este foarte ilustrativ pentru mentalitatea pe care o au în raport cu legea”.

Premierul Ludovic Orban mai spune că cei care nu respectă regulile de protejare, care nu poartă mască, care nu respectă distanţarea socială devin factori de risc, iar un astfel de comportament trebuie sancţionat, anunță ADEVĂRUL. „A nu respecta regulile înseamnă a îi pune în pericol pe ceilalţi pentru că dacă nu porţi mască, dacă nu respecţi regula de distanţă fizică sanitară, dacă nu respecţi toate regulile de autoprotejare, dar şi de protejare, de fapt, tu în mod deliberat devii un factor de risc şi un astfel de comportament trebuie sancţionat. Şi el acum este sancţionat”, a spus Ludovic Orban.

Victor Ponta, constată COTIDIANUL, nu i-a rămas dator lui Orban, invitându-l ironic pe Facebook să-l amendeze. „Lucovide!! Tu porți mască tot timpul! Tu ești virusul care de 30 de ani pui în pericol viața românilor! Tu trebuie să îți dai jos masca și să te vadă toți românii așa cum ești: un vătaf umil și slugarnic cu Boierul Klaus și mincinos și ticălos cu românii care muncesc pe „moșia” voastră / un impostor care de 30 de ani nu ai lăsat nimic în urma ta în politică / cel mai incompetent și ipocrit Premier al României ( ai deppșit-o deja și pe Viorica)!

Hai amendează-ne Lucovide! Că tu nu știi altceva decât să amendezi oamenii care te întreabă de soluții economice, de salarii, pensii, alocatii și salvarea firmelor românesti“!

Autoritățile ne spun în mod repetat că trebuie să păstrăm distanța de cel puțin un metru și jumătate față de alți oameni, dar uneori uită de aceste recomandări, observă DIGI24. În imaginile filmate ieri în Parlament se vede cum mai 15-20 parlamentari îl înconjoară pe premierul Ludovic Orban pentru a sta de vorbă. Aceasta, în condițiile în care autoritățile ne recomandă să nu stăm în grupuri mai mari de 3 persoane. Dar măcar parlamentarii care au venit să vorbească cu Orban purtau măști de protecție.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.