Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

PNL ar putea face o majoritate doar cu USR-PLUS, dar nici măcar cu ajutorul PMP nu ar ajunge la 66% pentru a putea face atât de așteptatele modificări la Constituție. În ceea ce privește Președinția, un personaj contraversat urcă spectaculos în timp ce actualul președintele Klaus Iohannis continuă să aibă cel mai mare capital de încredere dintre politicienii români, potrivit datelor ultimului sondaj al Biroului de Cercetări Sociale, citat de EVENIMENTUL ZILEI.

Intenţia de vot a românilor se menţine, în aceeaşi ierarhie, la alegerile parlamentare: PNL (33%), PSD (22,5%), USR-PLUS (22%). Pentru alegerile parlamentare, 33% dintre români spun că ar vota PNL, 22,5% PSD, 22% USR-PLUS, 6,5% cu PMP, 5,3% cu UDMR, 5,1% cu Pro România, 1,4% cu ALDE și 0,9% cu Partidul Verde al actorului Florin Călinescu. Iar 25,8% nu vor vota sau sunt nehotărâți și 3,4% ar vota cu altă formațiune politică. Pentru alegerile locale situația e ceva mai echilibrată, PNL obținând 32,7%, PSD – 25,3%, USR-PLUS – 19,8%, UDMR – 5,9%, PMP – 5,3%, Pro România 5,2% și ALDE 1,7%.

Pentru alegerile locale, constată GÂNDUL, situația e ceva mai echilibrată, PNL obținând 32,7%, PSD – 25,3%, USR-PLUS – 19,8%, UDMR – 5,9%, PMP – 5,3%, Pro România 5,2% și ALDE 1,7%.

Deși pe toată țara ar câștiga mai mult decât PSD, PNL are probleme în sud-estul Transilvaniei și în județele sărace din nord-vest. Astfel, pe București-Ilfov PNL bate PSD cu 35% la 10%, în zonele cu multă populație maghiară din sud-estul Ardealului pierde cu 17% la 23%, în județele transilvane mai sărace din nord-vest la fel, cu 23% la 36%, pe Moldova de Sus câștigă cel mai bine, cu 42% la 13%, pe restul zonelor din sudul Moldovei, Oltenia, Muntenia și Banat câștigând, de asemenea, la diferențe între 3% și 24%. În Diaspora PNL s-a alege cu 47%, în timp ce PSD ar lua doar 10%, mai remarcă EVENIMENTUL ZILEI.

USR-PLUS ar bate PNL doar pe București-Ilfov, la limită, cu un procent, iar PSD-ul l-ar bate în partea superioară din Moldova (35% față de 13%) și în Banat (22% față de 15%). După mediul de rezidență, procentele s-ar împărți astfel: Urban – PNL – 37%, USR-PLUS – 26%, PSD – 16%; Rural – PSD – 30%, PNL – 28%, USR-PLUS – 17%. Persoanele cu studii elementare ar vota astfel: PSD 33%, PNL 30%, USR-PLUS 12%, cele cu studii medii s-ar distribui în ordine 15%, 37%, 28%, iar cele cu studii superioare, tot în ordine, 11%, 27%, 39%.

Sondajul realizat de Biroul pentru Cercetări Sociale, în prima săptămână a lunii mai, revelă și încrederea pe care o au românii în personalităţi şi în liderii politici, anunță ADEVĂRUL. Pe primul loc în clasamentul încrederii populaţiei, în sondajul realizat de BCS, se află Klaus Iohannis, cu 43%. Pe locul doi este Principesa Margareta, cu 31%. Al treilea clasat este Traian Băsescu, cu 29%.

Fostul președinte al României, a urcat puternic în clasamentul încrederii românilor, la fel ca și Cristian Diaconescu, colegul său de partid, constată GÂNDUL. De asemenea, PMP a crescut spectaculos, arată ultimele cifre. 29% dintre români declară că au încredere în Traian Băsescu. Pe primul loc se află Klaus Iohannis, cu 43%, iar poziția a doua este ocupată Principesa Margareta, cu 31%.

Pe o poziție faborabilă se află și Cristian Diaconescu, prim-vicepreședinte PMP, cu un raport încredere-neîncredere de 18%-61%, aflat în fața unor persoane politice de anvergură precum Călin Popescu Tăriceanu, Nicușor Dan sau Monica Anisie, ministrul Educației.  

Traian Băsescu și Cristian Diaconescu inspiră încredere nu doar ca lideri politici, ci și ca personalități publice. Fostul președinte al României se află pe locul 5, depășit doar de Klaus Iohannis, primarul Gabriela Firea, Dacian Cioloș și Principesa Margareta. Următorii în clasament sunt Ecaterina Andronescu, Florin Călinescu și Cristian Diaconescu, colegul său de partid.

În aceste condiții, PSD începe asaltul asupra PNL și a reprezentanților acestuia, Guvernul Orban în primul rînd. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, , citat de ROMÂNIA LIBERĂ ,a anunțat că PSD și partidele de opoziție vor depune o moţiune de cenzură contra Guvernului Orban, imediat după ce expiră starea de alertă.

„Lucrăm la un proiect politic şi la un proiect legislativ economic, împreună şi cu alţi parteneri politici de la alte formaţiuni şi când vom avea creionat acest proiect şi această variantă economică pentru români, vom veni cu o moţiune de cenzură - sub nicio formă în această perioadă de stări de urgenţă sau stare de alertă. Am propus colegilor mei ca în lunile iulie şi august Parlamentul să funcţioneze în sesiune extraordinară, cu alte cuvinte, să nu avem vacanţă parlamentară", a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la postul ANTENA3.

De fapt, constată NAȚIONAL, PSD pregătește un adevărat asalt al moțiunilor. La o zi după ce a trecut în Camera Deputaților moțiunea simplă pe care au inițiat-o la adresa ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, social-democrații au anunțat, prin vocea purtătorului de cuvânt al formațiunii politice, faptul că pregătesc alte demersuri similare. La începutul săptămânii viitoare urmează să fie prezentată în Parlament moțiunea simplă vizându-l pe Adrian Oros, ministrul Agriculturii. Dar deja sunt în lucru alte trei inițiative îndreptate împotriva altor trei colegi de-ai lui Oros din actualul Guvern: Marcel Vela, Nelu Tătaru și Monica Anisie.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.