Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deși încă revin cu miile în țară, românii din diaspora au încetat asaltul asupra punctelor de frontieră. Numărul de români care se întorc din „zona roşie” de infectare cu noul coronavirus a scăzut semnificativ din cauza faptului că sunt introduşi automat în carantină până după Paşte.

Dorinţa autorităţilor, exprimată chiar şi de preşedintele Klaus Iohannis, de a se limita pe cât posibil numărul românilor care se repatriază din zonele „înroşite” de noul coronavirus pare să se împlinească, constată ADEVĂRUL. Cel puţin aşa rezultă din cifrele de tranzit înregistrate de Poliţia de Frontieră la graniţe. Autorităţile şi sociologii sunt de părere că fenomenul are loc pentru că români care revin acum în ţară sunt introduşi automat în carantină până după Paşte.

Luni numai 14.300 de persoane au intrat în România. În mod normal, în această perioadă, cu aproximativ două săptămâni înainte de Paşte, ar fi trecut frontiera României peste 150.000 de persoane, a anunțat Poliţia de Frontieră.

Totuși, anunță ANTENA3, românii continuă să vină în ţară din zonele roşii ale Europei, chiar dacă vor intra direct în carantină din cauza epidemiei de coronavirus. Sărbătorile pascale se aproprie, iar oamenii vor să le petreacă alături de familiile lor. Autorităţile avertizează însă că măsura carantinării nu se modifică. În ultimele 24 de ore, prin punctul de trecere al frontierei Borş au intrat peste 1800 de persoane.

Majoritatea vin din Anglia, Germania, Franţa. Unii dintre românii care se întoc în ţară spun că nu au avut de ales, din cauză că au rămas slujbe şi fără bani.

Premierul Ludovic Orban, citat de UNIVERSUL, a anunţat, miercuri, că Guvernul are în vedere programe pentru susţinerea şi integrarea românilor care s-au întors din diaspora, menţionând că aceştia ar putea beneficia de ajutoare sociale sau de locuri de muncă şi nu va fi nicio obstrucţionare pentru cei care doresc să se reîntoarcă să muncească în străinătate.

„În funcţie de situaţie, vom avea programe de integrare a lor. Românii care s-au întors sunt din mai multe categorii, sunt muncitori sezonieri, de exemplu (…), oricine are o meserie. Normal că în planul de relansare economică de după revenirea la normalitate vom avea un proiect separat pentru integrarea românilor care s-au întors”, a declarat Orban la B1 Tv, întrebat în legătură cu situaţia românilor care s-au întors din diaspora.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în România mai sunt două, trei săptămâni în care numărul de cazuri va creşte, dar şi cel al deceselor, anunță DIGI24. Ministrul spune că a luat măsuri să asigure echipamentele necesare personalului medical care trebuie să fie pregătit pentru un „hop”: „Nu renunțăm, nu relaxăm, tocmai pentru acest hop care va veni și trebuie trecut”.

Raed Arafat ne spulberă speranțele. Cât de dură va fi „normalitatea” de după coronavirus. Întrucât numărul infecțiilor și al deceselor a crescut în România, în ultima perioadă, șeful DSU, Raed Arafat, avertizează că scenariul poate deveni unul dramatic dacă măsurile luate în prezent s-ar relaxa. El spune că deși se apropie Sărbătorile Pascale, situația poate exploda, dacă nu se acceptă izolarea, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

„Franța, SUA. Nu știu dacă vom ajunge în situația asta. E posibil să ajungem, e posibil să nu. Vom putea spune mai mult după perioada Paștelui. Toată lumea vrea să relaxeze măsurile, fiți siguri. Dar la acest moment, dacă le relaxăm prea devreme, există riscul să explodeze situația și să nu o mai putem controla. Vedem ce decizii luăm după Paște. Etapă cu etapă, vom reveni la normalitate”, spune Raed Arafat.

Șeful DSU subscrie părerii multor specialiști din întreaga lume, constată CANCAN. Acesta a afirmat că oamenii trebuie să se obișnuiască să trăiască, timp îndelungat, cu acest coronavirus care a făcut atâtea victime la nivel mondial, lăsând în urmă lacrimi și durere. Iar regulile de distanțare socială sunt obligatorii și absolut necesare.

„Va trebui, la un moment dat, să învățăm să trăim cu acest virus pentru că el nu va dispărea și nici noi nu putem să rămânem izolați pe viață în casă. E posibil, până iese un vaccin împotriva acestui virus, să învățăm să trăim cu el, dar să respectăm niște reguli în societate ca să limităm răspândirea lui”, a declarat într-o emisiune televizată, Raed Arafat.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.