Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul Orban a hotărât. Urmeaza o perioadă de sacrificii uriașe pentru toată lumea, cu excepția bugetarilor. Până să vedem cum arată solidaritatea în UE, avem o problemă majoră în propria curte. În timp ce milioane de angajați din mediul privat sunt fie în șomaj, fie tremură pentru ziua de mâine, privilegiații sistemului bugetar adună banii de criză la saltea la fel de senini ca antrerenorii de pompe funebre în vremuri de război, Așa a văzut scriitorul Adrian Onciu, cu ochi critici, dar teribil de realiști, România actuală, România în vreme de criză. Într-un text publicat pe MEDIAFAX.

La chemarea „Hadeți să fim solidari!“ a răspuns cu promptitudinte mediul privat. Filantropi, multinaționale, hypermarketuri, firme de medicamente ONG-uri și cetățeni anonimi au pus umărul. Fiecare după dorință și putință. Ni s-a spus că urmează o perioadă grea, în care trebuie să strângem cureaua la maxim. O perioadă de mari sacrificii. Bine, nu pentru toată lumea.

Când muncitorii din mediul privat se îmbulzeau să depună cererile de șomaj, cei 1.2 milioane de bugetari își vedeau de treabă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Unii chiar în linia întâi, în special medici și asistente. Alții, cei mai mulți, în birourile lor călduțe, pline de freamătul muncii în interesul cetățenilor. Iar unii norocoși în birourile de acasă, departe de orice urmă de COVID-19. Să ne înțelegem. Bugetarii n-au nicio vină. E greu să le ceri să renunțe, din proprie inițiativă. Măcar la bonurile de masă în timp ce milioane de români își pierd joburile, constată editorialistul preluat și de GÂNDUL.

Un alt exemplu. Patronii marilor echipe de fotbal nu mai au încasări, dar fotbaliştii lor se opun diminuării fabuloaselor lor salarii. Contractele lor nu au clauze pentru situaţii de forţă majoră. Vor lua aceste salarii aşa cum sunt, dar unii patroni vor fi obligaţi să desfiinţeze personalitatea juridică a echipelor. Ce patron ar alege să achite costurile unor echipe ce vor juca fără spectatori până cine ştie când? Afacerea nu mai e predictibilă decât pentru rezerve mari de bani şi cu chef de a le risipi.

Situaţia din fotbal este o oglindă pentru starea economică generală, constată COTIDIANUL. Câteva săptămâni de „stop joc” şi iată o mare diferenţă: guvernele intervin şi anunţă că plătesc ele salariile dacă „cluburile” nu-şi dau afară „jucătorii”. Din ce plătesc? Din împrumuturi. Se vor împrumuta din câştigurile „jucătorilor” de mâine şi de poimâine. Per total, câte mii de miliarde de dolari au a fi împrumutate? Depinde de SARS-CoV 2. Dacă virusul va fi răpus greu, vor fi necesare multe mii de miliarde.

Cele mai mari organizații de business din România au trimis o scrisoare deschisă către Președinte, Parlament și Guvern. Acestea cer, printre altele, o intervenție de 15% din PIB și reducerea aparatului de stat, anunță HOTNEWS.

„Este nevoie de solidaritate în această perioadă între mediul public și mediul privat. Există riscul ca această criză să devină o dovadă în plus a faptului că statul nu își asumă responsabilitatea necesară atât față de angajații din mediul privat, cât și față de cei de la stat. Reducerea cheltuielilor aparatului de stat trebuie să devină o prioritate pentru a trece cu bine prin criză.

În timp ce în mediul privat am văzut încă din primele săptămâni ale crizei peste un milion de contracte de muncă suspendate, cu o posibilă creștere către 2 milioane în următoarele săptămâni, plus alte sute de mii de contracte cu salarii reduse din cauza crizei, angajații din mediul de stat nu au fost în niciun fel afectați de criza CoViD19, din punct de vedere al veniturilor, până în acest moment“, se arată în solicitarea patronatelor, citată de JURNALUL NAȚIONAL.

Peste asta, un val de populism ucigaş bântuie prin Parlament, unde, când sunt treziţi din somn, parlamentarii majorităţii PSD votează pe bandă rulantă legi aberante, constată ADEVĂRUL. Unora li se pare că nu trăim un moment extraordinar de dificil, ci că a venit vremea să instituie paradisul pe pământ prin controlul preţurilor şi sistarea plăţilor către companii. Gazul, apa, electricitatea să fie furnizate gratis în următoarele luni. De ce nu şi alimentele şi hainele, de exemplu? De ce să ne mai punem întrebarea cum aceste companii vor reuşi să-şi plătească oamenii, materiile prime şi toate celelalte cheltuieli?

Nu contează că va intra o ţară întreagă în blocaj şi că ar dispărea utilităţile esenţiale, important este să păcălim din nou lumea cu cele mai fioroase legi populiste.Un asemenea rai a mai fost, în epoca de aur a comunismului, când toate preţurile erau controlate de stat şi, evident, nu se găsea nimic pentru populaţie, nici alimente, nici căldură, nici electricitate. Un asemenea viitor ni se pune din nou acum în faţă.

Problema economică a ţării noastre este dată de dezechilibre bugetare. Statul nu poate face investiţii în infrastructură, sănătate, educaţie, pentru că trebuie să susţină 1,2 milioane de bugetari şi 5,2 milioane de pensionari, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Munca la negru, inclusiv a unor pensionari, nu poate fi cuantificată şi controlată. Acum este momentul, provocat de criza mondială dată de pandemie şi mai apoi de criza economică, pentru ca statul român să-şi pună în ordine finanţele publice. Dacă n-o va face, din raţiuni electorale, va plăti şi mai scump, când România va intra în incapacitate de plată, ca în 2010.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Considerați că se impun măsuri de austeritate bugetară, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor, reducerea numărului de angajați bugetari sau amânarea majorării pensiilor?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.