Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Partidele pipăie din nou cartoful fiebinte al pensiilor speciale. Și PNL și USR și UDMR și PSD. Pensiile speciale ne costă 200 milioane de euro în fiecare lună. Cele aflate în plată nu pot fi eliminate din cauza unei decizii a Curții Constituționale. Dar ele pot fi impozitate. Parlamentarii PNL au depus miercuri un amendament prin care pensiile speciale, cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor, vor fi impozitate drastic. Cei de la USR au depus și ei un proiect similar marți, iar parlamentarii de la UDMR subliniază că ei au încă de anul trecu o inițiativă de impozitare cu 90% a pensiilor speciale.

Amendamentul PNL propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%, anunță DIGI24. Amendamentul a fost depus de Florin Roman și Daniel Fenechiu în numele parlamentarilor PNL la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 29/2020. PNL anunță că a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii.

G4MEDIA remarcă faptul că în categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari, magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR,  funcționarii Curții de conturi, Avocatul poporului, personalul navigant, personalul diplomatic. Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.

Uniunea Salvaţi România propune ca statul să renunţe la taxele aplicate pe salariul minim şi impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, fără a fi taxată însă componenta de pensie contributivă, anunță GÂNDUL. „În această perioadă de criză, statul trebuie să sprijine în primul rând românii şi să protejeze locurile de muncă. Cea mai bună metodă este transferul de resurse de la stat spre populaţie, altfel încât oamenii să nu îşi mai facă griji pentru ziua de mâine. Concret, statul poate să renunţe la taxele aplicate pe salariul minim şi fiecare român rămâne cu 830 de lei în plus în mână“.

Deputații Cristina Prună și Claudiu Nasui au depus, ieri, un proiect de lege care prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei. Impozitul se aplică doar pentru partea non-contributivă a pensiei, susține CURENTUL. „Sumele încasate de stat din aceste impozite vor fi virate într-un cont distinct al bugetului de stat și întrebuințate pentru investiții în domeniul sănătății și măsuri pentru sprijinirea economiei.

În vreme de epidemie, orice leu trebuie cheltuit pe cumpărarea testelor și a echipamentelor medicale. Vedem deja cum sistemul medical clachează. Trebuie ajutat de urgență până nu va fi prea târziu. O soluție rapidă e să luăm bani de la privilegiați și îi dăm acolo unde e mare nevoie de ei.”, susțin cei doi deputați USR.

USR-iştii au reacţionat și la amendamentul PNL şi i-au criticat pentru omiterea în categoria celor impozitaţi drastic a preşedintelui României, primarilor şi a celor care au lucrat în servicii secrete, constată ADEVĂRUL.

UDMR a depus de anul trecut un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale şi aşteaptă susţinerea tuturor forţelor politice parlamentare, inclusiv a USR, pentru acest act normativ, a afirmat, miercuri, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, citat de AGERPRES.

„UDMR a depus în decembrie 2019 un proiect legislativ pentru impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale care depăşesc indemnizaţia netă a preşedintelui ţării. Aşteptăm ca acest proiect de lege să intre în dezbatere în luna aprilie în plenul Senatului şi aşteptăm susţinerea tuturor forţelor politice parlamentare, inclusiv a celor de la USR", a precizat Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă.

Și, nu în ultimul rând, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că premierul Ludovic Orban ar trebui să preia proiectul social-democraţilor privind impozitarea pensiilor speciale şi să emită ordonanţă de urgenţă, iar banii astfel obţinuţi să îi dea la Sănătate, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. El a menţionat că, după ce PSD a anunţat că va impozita drastic toate pensiile speciale, s-a văzut ''un adevărat concurs de populism din partea celorlalte partide, care s-au înghesuit să depună tot felul de proiecte în Parlament".

Liderul interimar al social-democraților se arată extrem de nemulțumit de felul în care liberalii reacționează pe tema impozitării pensiilor speciale, vrând ca premierul Ludovic Orban să dea o Ordonanță de urgență pe această temă, constată NAȚIONAL. „De departe, cei mai ipocriți sunt cei de la PNL care după ce au mai mimat o dată că elimină pensiile speciale acum se fac că le impozitează. IPOCRIȚILOR – aveți Guvern, aveți toate pârghiile ca să dați Ordonanță de Urgență! Ce vă reține?! De ce continuați să păcăliți oamenii?!”, a transmis, miercuri după-amiază, Marcel Ciolacu.


În această perioadă devastatoare, COTIDIANUL susține că se impune, în regim de urgență, o lege prin care să fie anulate  dispozițiile  în vigoare privind acordarea unor beneficii financiare speciale  fără principiul contributivității. Totodată, se impune acordarea unui ajutor  social tuturor românilor, care aflați la vârsta pensionării, din varii motive, nu au asigurat un venit minim.  Președintele și primul-ministru, prin Guvernul României, trebuie să pună capăt, în acest moment dramatic, pensiilor speciale, să le denunțe, pentru  reglarea în regim constituțional, european și democratic a statului în care toți cetățenii sunt egali în drepturi.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.