Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În România stau nefolosite 23 de aparate Real Time PCR, de tipul celor folosite pentru analizarea mostrelor remise de suspecţii de COVID-19. Echipamentul medical se află în dotarea direcţiilor veterinare şi este blocat de birocraţie.

România are o infrastructură care ar permite să testeze zilnic cel puţin alţi 2.000 de pacienţi suspecţi de COVID-19 dacă ar folosi echipamentele medicale Real Time PCR afate la direcţiile sanitar-veterinare (DSV) din ţară. 23 de judeţe deţin astfel de laboratoare cu ajutorul cărora se realizează, în mod obişnuit, teste rapide pentru Pesta Porcină Africană şi gripa aviară.

O modificare minoră de programare şi cumpărarea de kituri pentru COVID-19 ar putea converti uşor aceste aparate, care ar constitui un sprijin enorm pentru medicii români implicaţi în lupta cu pandemia de coronavirus. Deşi „comoara“ a fost identificată şi mai mulţi oficiali au făcut demersuri încă de acum două săptămâni pentru exploatarea ei, totul durează. Se invocă motive din zona „dosarului cu şină“. Se aşteaptă acreditări, protocoale, avize, iar laboranţii DSV abia acum urmeză să fie instruiţi pentru a prelucra probele pentru depistarea noului coronavirus.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.