Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Autoritățile  care gestionează combaterea epidemiei cu noul coronavirus, studiază elaborarea unei ordonanțe de urgență, prin care personalul medical din România să fie mobilizat în structurile Ministerului Apărării Naționale sau în subordinea celui de Interne.

Prin această ordonanță se urmărește ca medicii să nu își mai poate da demisia în valuri, fenomen care este tot mai des în spitalele din România, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „Se discută despre emiterea acestei ordonanțe, pentru ca medicii să poate fi obligați să activeze în spitale, pe perioada stării de urgență, pentru combaterea noului coronavirus. În caz că vor refuza să mai lucreze se va considera dezertare și vor putea fi cercetați și judecați de Tribunalele Militare.

În prezent, raporturile de muncă ale medicilor cu spitalele sunt de natură civilă, și aceștia din urmă pot pleca prin demisie. În caz de mobilizare, aceste raporturi civile dispar și apar rigorile militare”, a spun un oficial guvernamental. Cei care vor refuza să activeze în spitale, deși vor fi mobilizați în armata română, vor putea fi condamnați penal iar ca măsură complementară se va putea dispune interzicerea pentru o perioadă de timp să mai poată profesa în acest domeniu de activitate.

Un magistrat militar a explicat, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, faptul că orice categorie de persoană poate fi mobilizată în funcție de domeniul de activitate își desfășoară activitatea, indiferent dacă acesta are sau nu statutul de rezervist. „Noțiunea de poate fi chemat se traduce prin mobilizat. Dacă acum este nevoie de medici și asistenți medicali aceștia pot fi chemați în rândul forțelor armate și să profeseze tot ca medici sau asistenți medicali”, explică magistratul.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat de CAPITAL, a explicat ce înseamnă activarea scenariului 4 în cazul epidemiei de coronavirus. Oficialul MS a spus că este posibilă activarea personalului medical pensionar sau a studenților la medicină în ani terminali, care pot susţine activitatea medicală în cazul înmulţirii cazurilor de COVID-19.

Situația devine una critică în acest domeniu de activitate după ce tot mai mulți medici și-au depus demisiile, constată GÂNDUL. De exemplu, la Arad, șase medici au demisionat doar în ultimele zile, și asta după ce alți colegi de-ai lor au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus.

Zece angajați de la Spitalul de Neurologie din Brașov au depus demisiile începând de vineri, de teama infectării cu coronavirus, anunță DIGI24. Angajații care au demisionat sunt un medic care era în perioada de probă, șapte asistente și două infirmiere. Spitalul fusese declarat unitate suport pentru tratarea cazurilor de coronavirus, fiind în linia a treia de intervenție.

De asemenea, medicii și asistentele de la Secția ATI a spitalului din Orăștie, județul Hunedoara, au demisionat în semn de protest față de faptul că nu li se asigură echipamente de protecție, anunță ADEVĂRUL. Aceștia spun că au doar două combinezoane pentru 12 angajați. Unul dintre medicii aflați în izolare la domiciliu declară că ”se duc către moarte cu mâinile goale și că sunt aruncaţi în cuşca cu lei ca nişte bucăţi de carne”. De cealaltă parte, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, susține că medicii de la Spitalul Orăștie ar avea echipamente.

Mai mulți medici de la Spitalul Mioveni, inaugurat anul trecut după o investiție de 68 de milioane de euro, și-au dat demisia după ce s-a decis ca unitatea să devină suport pentru COVID-19, anunță ANTENA3. Demisiile nu au fost însă acceptate de managerul spitalului, care recunoaște că e greu „să ieși la luptă cu mâinile goale”. „Nu pot să accept. Nemulțumirea este legată de faptul că dacă ieși la luptă trebuie să cunoști câte gloanțe ai. Când ieși la luptă cu mâinile goale e greu. Nu poți face un plan”, a declarat managerul Spitalului din Mioveni, Horia Trăilă.

În plus, românii s-au trezit că nu își mai pot lua concedii medicale din cauza faptului că mai mulți medici specialiști și-au suspendat activitatea sau au intrat în concedii pe perioada stării de urgență, anunță NAȚIONAL. Tot mai mulți medici specialiști din țară anunță casele de asigurări de sănătate că-și suspendă, temporar, contractele sau că intră în concedii de odihnă. Motivele acestora sunt legate de teama infectării cu noul coronavirus, mai ales că în unele cazuri medicii au vârste de peste 65 de ani.

Deși Ordonanța militară nr.2 prevede că doar medicii stomatologi își pot suspenda contractele, printre cei care au apelat la această măsură s-au numărat și dermatologi, cardiologi, neurologi, oftalmologi și psihiatri. Consecința stării de urgență și a ordonanțelor militare a fost aceea că nici românii nu mai au voie să se îmbolnăvească.

Federaţia Sanitas a solicitat guvernuliui șase măsuri simple și clare pentru personalul medical, potrivit COTIDIANUL. Acestea sunt: Asigurarea echipamentelor de protecție adecvate personalului care intră în contact cu pacienții ce se prezintă în UPU sau la camerele de gardă; Asigurarea echipamentelor de protecție adecvate personalului care activează în secțiile cu pacienții nou internați; Instruirea adecvată a întregului personal;

Asigurarea pre-triajului în absolut toate unitățile sanitare; Suplimentarea cu personal a DSP-urilor pentru a face mai operative aceste instituții și a le crește capacitatea de anchetă și recoltare; TESTAREA CU PRIORITATE ȘI PERIODICĂ A PERSONALULUI DIN SISTEMUL SANITAR PUBLIC!”, este mesajul transmis de Federație luni.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.