Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Măsurile de izolare impuse prin Ordonanţa Militară nr. 3 au creat multă confuzie în rândul românilor, care se tem să nu fie amendaţi pentru încălcarea anumitor restricţii nu cu rea- voință, ci din neștiință. Până acum, peste 13.000 de persoane care nu au respectat restricţiile de circulaţie au fost amendate cu peste 17 milioane de lei, anunță CAPITAL.  

Ordonanța militară nr 3, conform căreia persoanele cu vârsta de peste 65 de ani puteau ieși din casă doar între orele 11.00-13.00, a fost modificată, ieri, prin Ordonanța Militară nr. 4, astfel încât aceștia să poată merge la spital pentru tratament în orice interval au nevoie, anunță UNIVERSUL.

Persoanele peste 65 de ani se vor putea deplasa pentru tratament şi în afara intervalului 11-13, a declarat ministrul de Interne Marcel Vela, care a anunţat duminică noi măsuri „dure” în contextul pandemiei de coronavirus, precizând că este greu momentul prin care trecem. Aceasta, amintește ADEVĂRUL, este a patra ordonanţă militară de la instaurarea stării de urgenţă pe teritoriul României.

„Am carificat cu privire la circulaţia pesoanelor de peste 65 de ani un interval orar în care pot rezolva ŞI probleme de natură medicală - tratamente oncologice, dializă - deplasare care se poate face cu mijoace proprii sau cu ale familiei, mijloace sanitare - acestea pe întreaga perioadă a zilei. Am permis deplasarea în afara gospodăriei persoanelor de peste 65 de ani, între 20 - 21 pentru nevoile animalelor de companie. Nu este nevoie în acest caz de declaraţie”, a precizat ministrul.
 
Tot în cazul celor în vârstă de peste 65 de ani au fost clarificate condiţiile în care pot fi sprjiniţi de către operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale aprobate anterior - produse sanitare, alimentare - astfel încât între orele 11.00 și 13.00 să faciliteze, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în spaţiile comerciale, afirmă NAȚIONAL.

La solicitarea LIBERTATEA, Poliţia Română a clarificat mai multe aspecte practice, printre care și distanța pe care se poate efectua deplasarea de la domiciliu. Astfel, deși nu se menționează o distanță cuantificabilă față de locuință la care se pot deplasa pentru cumpărături de strictă necesitate, „recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare“.

Una dintre măsurile pe care le-a anunțat ministrul de Interne, duminică seara târziu, în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus la nivelul României, vizează zona blocurilor, în care sunt concentrate aglomerații semnificative de oameni. Astfel, explică DIGI24, autoritățile administrative publice locale urmează să monteze la toate intrările în blocuri dispozitive cu soluții dezinfectante. Mai mult, se vor face dezinfecții periodice pe casa scărilor, în lifturi și alte spații comune, a mai precizat Marcel Vela, de la sediul MAI. Măsura se va aplica începând de marți, adică din 31 martie.

Ordonanță Militară nr. 4 / 2020 clarifică, punctual, și cum au  voie să se grupeze românii în pandemie. Concret, doar dacă se găsesc pe stradă e interzis să fie mai mulți de trei. Dacă se urcă patru sau mai mulți într-o mașină, conform ordonanței, nu e nicio problemă, constată EVENIMENTUL ZILEI.

Și Poșta Română are o veste bună pentru pensionarii din țară, anunță ANTENA3. Pensiile vor sosi mai devereme la beneficiari, începând cu data de 1 aprilie. Poșta Română cere respectarea unor reguli în contextul pandemiei de coronavirus. Factorul poștal ajunge sigur la ușa pensionarului în intervalul 1-15 aprilie, potrivit calendarului obișnuit, dar Poșta Română anunță că se vor depune eforturi ca pensiile să fie distribuite mai repede.

Se cer însă respectarea unor reguli obligatorii pentru perioada pe care o traversăm, a pendemiei de coronavirus. Directorul companiei, Horia Grigorescu, cere pesnionarilor să păstreze o distanță de cel 1,5 metri față de poștaș și să aibă pregătit un pix propriu pentru a semna talonul de pensie.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Considerați că sunt bune măsurile de relaxare a restricțiilor aplicate persoanelor peste 65 de ani, prin ordonanța militară nr. 4?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.