Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O a treia analiză efectuată de analiştii financiar-bancari arată că recesiunea este iminentă, neputând fi ocolită dat fiind că aproape toate sectoarele economiei s-au oprit brusc.

„Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, cu o oprire bruscă şi la scară largă a aproape tuturor sectoarelor economice, din motive care de fapt, nu au nicio legătură cu economia”, se arată în raportul publicat vineri de ING, care indică o scădere bruscă a PIB-ului României de 6,6% în acest an.

„Considerăm că această contracţie a PIB va începe în primul trimestru şi estimăm o scădere de -1,3% faţă de trimestrul 4 din 2019 , în ciuda primelor două luni bune din acest an.

Cea mai mare parte a măsurilor antipandemice actuale va fi vizibilă în al doilea trimestru când estimăm o contracţie de -19,7% faţă de primul trimestru din acest an (-19,1% faţă de trimestrul al doilea 2019).

Aceasta presupune o revenire treptată a economiei începând de la sfârşitul lunii mai, determinând un avans în al treilea trimestru de + 17,0% faţă de cel de-al doilea. Poate părea un recul puternic, dar provine de la o bază scăzută. Dinamica în ritm anual va rămâne profund negativă la -5,9%.

Beneficiind de asemenea de o bază relativ scăzută, vedem că al patrulea trimestru va avea parte de o creştere de 4,4% în comparaţie cu precedentul, în timp ce contractează în continuare cu 3,2% faţă de ultimul trimestru din 2019. Acest lucru va crea un efect de reportare destul de puternic pentru 2021, când vedem PIB-ul accelerat cu 7,1%.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.