Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

La ceea ce asistăm acum prin impunerea unor restricţii ferme este, de fapt, o cursă contra-cronometru pentru a salva vieţi până când vaccinul şi tratametele vor fi disponibile. Este vorba despre câteva luni de zile. Dacă nu s-ar face nimic, în aceste luni, cei mai vulnerabili, bătrânii, cei cu diverse afecţiuni, ar fi supuşi unui mare risc.

Ordonanţa Militară nr.3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost publicată, în noaptea de marţi spre miercuri, în Monitorul Oficial, Partea I. Ordonanţa prevede extinderea restricţiilor de circulaţie a persoanelor şi între orele 6,00 – 22,00, cu unele excepţii. Totodată, ordonanţa militară mai prevede că persoanele care au vârsta de peste 65 de ani vor putea părăsi locuinţele doar între orele 11 şi 13, de asemenea, cu excepţii, precizează EVENIMENTUL ZILEI.

După ce în cursul acestei zile președintele spusese cât se poate de clar că persoanele peste 65 de ani nu mai au voie să părăsească locuința, în ideea de a proteja această categorie vulnerabilă de vârstă, ministrul de Interne a precizat, marți seară, ce decizie s-a luat în privința acestora, în contextul în care marți seară s-a emis Ordonanța Militară cu numărul 3, anunță NAȚIONAL.

„Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani este permisă numai într-un interval orar: între 11 si 13, strict pentru următoarele motive”, a anunțat Marcel Vela, pe lista enunțată de către ministrul de Interne figurând asigurarea bunurilor din categoria necesităților de bază, asistență medicală ce nu poate fi amânată, sau din “motive justificate” cum ar fi îngrijirea unui minor sau asistența altor persoane vârstnice.

Pe de altă parte, remarcă GÂNDUL, premierul Ludovic Orban a explicat și unde va interveni armata, începând de miercuri, iar potrivit premierului, Armata va fi implicată în misiuni de pază, de patrulare şi misiuni la frontieră. Acestă declaraţie a premierului vine după ce şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că recomandările în cazul epidemiei de coronavirus devin obligaţii şi că Armata va suplimenta personalul de ordine publică prezent pe străzi în contextul restricţiilor pentru limitarea transmiterii COVID-19.

Chestiunea cea mai controversată, care în mod cert va genera nemulțumire, este cea a restrângerii dreptului la liberă circulație și, în cazul unei anumite categorii de populație, este cea care vorbește de interzicerea dreptului la libera circulație. JURNALUL NAȚIONAL amintește că starea de urgență a fost instituită la nivel național în data de 16 martie și, conform legii, ea se decretează pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii ei.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a criticat într-un mesaj pe Facebook decizia anunțată de președintele Klaus Iohannis, prin care persoanele peste 65 de ani nu vor mai avea voie să părăsească locuință. Ciolacu susține că înainte de a da o astfel de decizie, autoritățile ar fi trebuit pregătite pentru a-i putea ajuta pe cei care vor sta în casă, anunță DIGI24.

„Părinții și bunicii noștri sunt cei mai vulnerabili în fața acestui virus! Protejarea lor trebuie să fie o prioritate în aceste momente pentru autorități! Dar, înainte de a emite un ordin militar prin care să îi obligi să stea în case, ar fi trebuit să ai pregătite deja și soluțiile pentru a le asigura traiul zilnic. În mod real, nu pe hârtie!

Cine le aduce acestor oameni alimente?! Cine le aduce medicamente?! Sunt oameni în vârstă a căror viață depinde de o rețetă. Nu toți au copii sau rude în apropiere, care să îi poată ajuta. Este nevoie așadar de un mecanism real, aplicabil la nivel local, prin care acești oameni să fie sprijiniți. Nu toate autoritățile locale au capacitatea reală de a asigura o asistență eficientă, în lipsa altor măsuri de suport“!

Decretul militar nr. 2, amintește ADEVĂRUL, sublinia la Art. 8 ce trebuie să facă autorităţile pentru seniorii care ar trebui să stea în casă. Astfel autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor.

În acelaşi timp, evidenţele se actualizează şi se raportează săptămânal la centrul judeţean/al municipiului Bucureşti de coordonare şi conducere a intervenţiei. Comitetele locale, judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă identifică modalităţi de sprijin pentru aceştia.

Și fostul președinte, Traian Băsescu s-a revoltat la noile restricții impuse de președintele Iohannis. Acesta, constată CAPITAL, a fost deranjat de faptul că cei peste 65 de ani nu mai au dreptul să iasă din casă, având în vedere că fostul președinte al României e trecut de acea vârstă. „După mine Armata trebuie să aibă două roluri: de descurajare a încălcării deciziilor luate de factorii de decizie, dar și să ajute populația. Amintesc de pensionarii care nu au pe nimeni și nici nu pot primi vizita familiilor.

Armata ar trebui să facă tot. De mâine, o să îl sun pe Iohannis să trimită Armata, să îmi plătească facturile și să îmi facă cumpărăturile. Armata trebuie să fie altceva decât Jandarmeria. Armata e prietenoasă cu populația”, a declarat Traian Băsescu.

Actuala stare de urgență încă își caută precizările, măsurile, cu ezitări greu de înțeles. Inventarul instant făcut capacităților de contracarare a crizei, sub toate aspectele, este îngrijorător și previzibil. Însă, constată COTIDIANUL, regretabil, Armata română este chemată în gestionarea crizei doar ca subalternă a Poliției comunitare. Guvernul dă Ordonanțe Militare confundând Armata României cu Poliția Comunitară.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Scoaterea Armatei pe stradă, pentru a asigura punerea în aplicare a prevederilor ordonanței militare nr. 3, este o măsură bună?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.