Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România este cu trei săptămâni în urma Italiei, în privinţa pandemiei de coronavirus. Speranţa este că am învăţat ceva din greşelile Italiei, care ne-ar permite evitarea scenariului terifiant pe care îl aflăm zi de zi, scenariu prin care trec Italia şi Spania. Prin opoziţie, Germania are un număr mult mai mic de decese. Vom afla ce fac germanii şi ce şanse avem să-i imităm şi noi, românii.

Din evaluările specialiştilor, vârful pandemiei va fi atins în România după Paşte, adică după 19 aprilie. Cât va dura panta descrescătoare, dacă se va adeveri previziunea? În cel mai optimist scenariu cam tot cât panta ascendentă, adică două luni. Cu alte cuvinte, constată ADEVĂRUL, nu se întrevede redeschiderea şcolilor înainte de 15 iunie, în cel mai fericit caz. Pentru că evitarea contaminării prin aglomeraţii de oameni este cu atât mai valabilă în cazul elevilor, care au un potenţial uriaş de a duce virusul în propriile familii. Mai ales că nu toate şcolile au condiţii de igienă exemplară.

În acest timp, este brambureală totală în Guvernul României. Una zice vicepremierul, alta ministrul Educației despre anul școlar, constată COTIDIANUL. Raluca Turcan i-a pus pe jar luni dimineață pe elevi și părinți după ce a afirmat că anul școlar ar putea fi repetat. Turcan a declarat la RFI că sunt trei scenarii în privința anului școlar, în contextul coronavirusului, printre care și acela că anul școlar ar putea fi repetat.

„Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”, a spus Turcan.

Aceasta a fost contrazisă chiar de ministrul Educației, constată GÂNDUL. Nu există sub nicio formă scenariul în care se îngheață anul școlar, a declarat presei ministrul Educației, Monica Anisie, după afirmațiile lui Turcan, anunță . “Vreau să îi asigur pe elevi, studenţi şi părinţi că la acest moment nu luăm în calcul sub nicio formă îngheţarea anului şcolar sau să amânăm examenele naţionale cu un an. Specialiştii din Ministerul Educaţiei lucrează la mai multe scenarii, este adevărat, însă uitându-te cu atenţie şi la ceea ce se întâmplă în cazul sistemelor de educaţiei din statele Uniunii Europene.

Ministerul Educaţiei se preocupă de modul în care elevii îşi continuă învăţarea de acasă şi obiectivul nostru este ca niciunul dintre elevi, studenţi sau profesori să nu aibă de suferit. Vreau să precizez foarte clar că nu există un astfel de scenariu la acest moment referitor la îngheţarea anului şcolar. Îmi menţin declaraţia de săptămâna trecută”, a afirmat Monica Anisie,citată de ANTENA3.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ cere membrilor Guvernului să evite a mai da declarații alarmiste referitoare la sistemul de învățământ. Sindicaliștii spun că soluțiile privind anul școlar trebuie gândite și discutate înainte de a fi prezentate publicului larg, anunță HOTNEWS. „Le cer tuturor politicienilor să dea dovadă de responsabilitate în declarații. Astfel de scenarii trebuie făcute de specialiștii în educație și discutate cu partenerii sociali – profesori, părinți, elevi – înainte de fi prezentate în mass-media.

Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar. În condițiile în care cadrele didactice, părinții și elevii depun eforturi prin activități de predare on-line pentru a depăși această criză, astfel de declarații, precum cea de astăzi, nu fac decât rău“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“.

Declarația vicepremierului Raluca Turcan privind varianta înghețării anului școlar este destul de iresponsabilă în condițiile în care 80% din materie a fost aproape parcursă, a declarat la DIGI24 Gabriel Chicioreanu, reprezentant al Asociației de Părinți București -Ilfov. „Copiii au depus deja cu profesorii diligențe să recupereze materia în online. Dacă Raluca Turcan are alte informații privind amânarea anului școlar ar trebui să ni le spună. Sunt riscuri privind unele întârzieri, dar cred că totul se poate desfășura normal.

Ce vom face la anul când cei de clasa a șaptea vor fi clasa a opta și numărul copiilor se va dubla pentru evaluarea națională și bacalaureat? Pot fi făcute scenarii doar de amânare, nu de înghețare a anului școlar. În acest moment sub nicio formă nu vedem varianta înghețării anului școlar“.