Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Situaţia economico-socială viitoare se anunţă una dramatică. Încă nu se pot imagina consecinţele economice si bugetare ale crizei coronavirusului. Soluţia „să-i scutim de taxe şi impozite şi le dăm ajutoare de la bugetul de stat“ o fi posibilă în Germania. La noi nu este posibilă pentru că bugetul de stat este oricum depăşit şi de cheltuielile nelegate de criza coronavirusul. Speranţa, susține ADEVĂRUL, este că actuala guvernare are suficiente resurse de inteligenţă şi clar viziune pentru a pregăti încă de acum răspunsul la ce ne aşteaptă.

Pandemia de coronavirus a determinat Germania să renunţe la austeritate fiscală şi să protejeze miile de afaceri de falimentul imiment. Mai precis, Guvernul Merkel va împrumuta bani, un fapt nemaiîntâlnit în această ţară din 2013, afirmă NAȚIONAL. Cabinetul cancelarului Angela Merkel va aproba împrumuturi, în valoare de 356 de miliarde de euro, echivalentul a aproape 10% din PIB-ul Germaniei. Ministerele iau în considerare planuri ce prevăd un buget suplimentar de 156 de miliarde de euro pentru 2020, inclusiv un fond de 50 miliarde de euro pentru a sprijini micile afaceri şi lucrătorii care desfăşoară activităţi independente, ameninţaţi cu falimentul din cauza crizei provocate de pandemie.

În România, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, se gândeşte să implementeze un nou set de măsuri de relaxarea fiscală, care să fie implemetate post criză, pentru ca firmele să îşi revină, să ajung cel puţin nivelul vânzărilor înregistrate anterior, anunță ANTENA3. Până acum, Guvernul a hotărât să plătească somaj tehnic companiilor aflate în dificultate şi să acorde credite pentru IMM-uri garantate de stat, cu dobanda subvenţionată. „Lucrez împreună cu ministrul de Finanţe şi cu premierul la un al doilea set de măsuri pentru a face faţă noilor provocări economice apărute din cauza crizei determinate de noul coronavirus. (...)

Împreună cu ministrul de Finanţe, am participat la o videoconferinţă cu BERD şi am solicitat o strategie post coronavirus pentru a vedea liniile şi direcţiile pe care economia românească să se adapteze după această criză. Va trebui o relaxare fiscală, astfel încât companiile să ajungă cel puţin la nivelul la care au fost înainte de criză, astfel că trebuie încurajate cu reducerea taxelor şi încurajarea producţiei. Vom lansa un program, am remodificat programul de reindustrializare cu granturi de până la 200.000 de euro. Încercăm să îl ducem în mod special către producţia de materiale sanitare”, a declarat ministrul.

PSD a depus în Parlament un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci în ceea ce priveşte creditele şi dobânzile aferente. Măsura este valabilă atât pentru companii, cât şi pentru persoanele fizice şi se aplică tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv, notează COTIDIANUL.

”Se suspendă până la finalul anului 2020 obligația de plată a ratelor scadente și dobânzilor aferente atât împrumuturilor bancare cât și financiar nebancare care au fost contractate până la 19 martie 2020, inclusiv, decătre toate persoanele fizice și entitățile juridice. Durata contractuală se va prelungi cu durata în care a operat suspendarea”, prevede primul articol din proiectul depus joi.

Parlamentarii PSD spun că au obținut și susținerea partidului lui Victor Ponta, fapt ce va crea o majoritate în votarea proiectului legislativ, anunță DIGI24. ”În grupul în care încercam să construim niște propuneri economice rezonabile pentru perioada următoare a fost o avalanșă de propuneri, încât ne-am spus că nu putem finisa rapid un proiect bun și am decis să decupăm ceea ce arde acum, ratele la bănci, și să dăm un proiect simplu, cu două articole, pe care l-am depus deja în Parlament“, a precizat deputatul PSD Valeriu Steriu.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat, încă de săptămâna trecută, un moratoriu general privind rambursarea creditelor pentru toate companiile şi debitorii privaţi până la finele anului, în ideea de a limita consecinţele economice ale răspândirii coronavirusului, amintește CAPITAL. Guvernul lui Orban din Ungaria a făcut un apel către bănci să suspende în mod voluntar rambursarea împrumuturilor pentru companii şi persoane fizice

EVENIMENTUL ZILEI anunță recompense pentru cadrele implicate în combaterea Covid 19. Medicii, asistenții și celelalte cadre medicale care sunt implicate în investigarea și tratarea pacienților care au contactat noul coronavirus vor fi recompensați cu un spor salarial de 85%. Măsura este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătății.
Legislația în vigoare privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede alocarea unor sporuri salariale de până la 85%, în situația unor epidemii grave, pentru cadrele medico-sanitare. Noul act normativ completează prevederile actuale, introducând noi categorii de beneficiari.

Și BNR anunță o decizie crucială, în contextul crizei economice, notează GÂNDUL. Consiliul de administrație al BNR a hotărât în ședința de vineri reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020.

Este o decizie BNR e „fără precedent, în condiţii fără precedent”, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. În timpuri fără asemănare cu nimic, Banca Centrală este obligată să ia măsuri pe potrivă. Deciziile luate de CA BNR, în ședința de urgență de vineri, sunt unele fără precedent, spune fostul preşedinte al Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Dumitru spune că deciziile fără precedent sunt determinate de faptul că avem condiții economice complicate.