Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Oamenii de știință au depistat dovezi ale unei explozii colosale în spațiu, de cinci ori mai mare decât orice s-a observat până acum, relatează BBC. Degajarea imensă de energie ar fi fost emanată de o gaură neagră enormă, aflată la 390 de milioane de ani-lumină de Pământ. Erupția ar fi lăsat o urmă gigantică în constelația Ophiuchus. Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal.

De mai mult timp cercetătorilor li se părea ceva straniu în constelația Ophiuchus, care reprezintă o agregare uriașă ce conține mii de galaxii individuale amestecate cu gaz și materie neagră. Telescoapele cu raze X au explorat o stranie formă curbă de la marginea ei. Descoperirea spectaculoasă a fost că acesta ar putea fi de fapt „peretele” unei cavități create în gaz de emisiile provenind de la o gaură neagră din centru.

Integral pe Digi24