Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Prețul final pe care consumatorii de energie electrică îl plătesc a crescut ușor, de la începutul anului(aproape 40 de bani/kWh), fără ca aceștia chiar să o știe, motivul fiind că ANRE a ajustat cota de certificate “verzi” și valoarea lor. Nu este mult, dar creșterea există și este o creștere ce rezidă dintr-o taxă practic colectată de la toată lumea, cu excepția câtorva.

Majorarea este de circa 0,36 bani/kWh și este generată de impactul mai mare al certificatelor verzi în facturile consumatorilor finali, potrivit datelor din facturi. Modificările au apărut ca urmare a unor legi și a unor ordine ANRE care sunt în vigoare. De la 1 ianuarie a crescut ușor cota de certificate verzi, la fel și prețul certificatului, care a fost ajustat în urma deprecierii leului.

O nouă majorare a facturii din această cauză este preconizată pentru anul 2022, potrivit reglementărilor ANRE. În acest an și în 2021 impactul va fi menținut la 13 euro/MWh (creștere de la 12,5 euro anul precedent), dar începând din 2022, acesta va fi crescut la 14,5 euro, deci va urma o creștere de preț ceva mai substanțială.

Integral pe Cotidianul