Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În 2019, Monica Macovei a ajuns și eroină de film, în documentarul ”Umbrele Sofiei” (Shadows of Sofia), realizat de texanul Kevin Booth. Este un film despre corupția din Bulgaria, despre spionajul rus de la sud de Dunare și despre cum Rusia lui Vladimir Putin cultivă corupția pentru a putea controla Bulgaria, o țară membră NATO și UE. Este ceea ce spune și Monica Macovei în acest film.

Reacțiile din Bulgaria la apariția documentarului au fost împărțite, pentru că filmul tranșa o dispută oligarhică și politică care va împlini în curând un deceniu – prăbușirea Corporate Bank și sifonarea a sute de milioane de euro. Pe scurt, în documentar este intervievat pe larg fostul acționar majoritar al băncii, Țventan Vasilev, în timp ce fostul său partener în fraudarea băncii, Delian Peevski (oligarh și mogul media apropiat acum guvernului condus de Boiko Borisov), este socotit principalul vinovat, ba chiar și un instrument în mâna Moscovei. În documentar apar jurnaliști ai publicației anticorupție Bivol.bg, care a publicat materiale desppre controlul politic al justitiei din Bulgaria.

Umbra GRU la Sofia
Amintitul Peevski nu a a rămas fără reacție și a ripostat prin publicațiile pe care le controlează. A făcut-o acuzându-l pe rivalul Vasilev tot de colaborare cu Rusia.

Publicația Europost.eu, controlată de Delian Peevski, arată că redactorul-șef al Bivol.bg, un portstindard al anticorupției de la Sofia, este căsătorit cu o jurnalistă de la publicația pro-Kremlin Rusia Beyond the Headlines, fiica unui corespondent de presa sovietic la Paris.

Integral pe Cotidianul