Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Greu de prevăzut şi aproape inimaginabile proporţiile dezastrului de imagine înregistrat ieri atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de PNL. Indiferent de cât de real sau de nereal ar fi partizanatul Curţii Constituţionale, rămâne aprecierea acesteia că preşedintele a greşit şi a încălcat Constituţia atunci când i-a încredinţat mandatul formării noului Executiv lui Ludovic Orban, susține ADEVĂRUL.

Plenul Curții Constituționale, cu voturile majorității judecătorilor (majoritatea puși de PSD- subliniază CURENTUL), a constatat, ieri, existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru pe 6 februarie 2020.

PSD l-a propus ca premier pe 5 februarie pe Remus Pricopie, rectorul SNSPA, prezentând și numărul de semnături necesare de la parlamentari. „Atribuțiile constituționale sunt la președintele României, așteptăm”, a declarat, luni, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, la scurtă vreme după decizia CCR privind învestirea Guvernului Orban 2. Liderul social-democrat a mai arătat că formațiunea sa nu va mai merge la consultările de la Cotroceni cu un alt nume de premier. „Nu vom mai face o propunere de prim-ministru”, a explicat Ciolacu.

NAȚIONAL arată însă că Iohannis a anunțat însă că nu va desemna un prim-ministru de la PSD, dar nu vrea nici guvern de uniune națională, ipoteză înaintată, luna trecută, chiar de către liderul interimar al formațiunii social-democrate. „Guvern de uniune națională nu”, a răspuns președintele unei întrebări ce i-a fost adresată la Cotroceni.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, citat de COTIDIANUL, că e posibil ca social-democrații să voteze un guvern condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă, în prezent ministru al Apărării, condiția fiind ca acesta să nu aibă în componență membri PNL. Întrebat dacă un astfel de guvern trebuie să ducă țara spre anticipate, Ciolacu a spus că atunci când este desemnat un prim-ministru, acesta este desemnat să facă Guvernul, nu pentru altceva.

Totuși, Valer Dorneanu, președintele CCR a declarat că președintele Iohannis poate să îl desemneze iar pe Ludovic Orban pentru postul de prim-ministru. „Nu ştiu de unde s-a înţeles că noi, în decizia noastră, ne-am pronunţat că preşedintele Klaus Iohannis nu putea să-l desemneze pe primul-ministru Orban sau că preşedintele nu are voie să aleagă şi să desemneze candidat pentru funcţia de prim-ministru orice altă persoană.

Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit articolului 101, alin. 3 din Constituţie, preşedintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, Președintele propune Parlamentului un candidat de prim-ministru, o persoană, dacă nu există un partid majoritar, care să fie degajată de dialogul dintre preşedinte şi partidele politice, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară, care să formeze guvernul”, a spus președintele CCR Valer Dorneanu, la ANTENA3.

Decizia CCR de ieri, susține EVENIMENTUL ZILEI, are un singur înțeles: Președintele României nu poate desemna un candidat care să nu-și dorească să creeze o majoritate parlamentară. Care să anunțe și să se mândrească cu asta. Care să fie reprezentantul unui partid ce nu vine în Parlament de frică să nu-i treacă guvernul. Președintele României și candidatul desemnat trebuie să facă toate eforturile ca să-și asigure o majoritate. Să aibă negocieri politice. Trebuie să se prezinte în Parlament.

După care să numere bilele albe sau negre. Rezultatul va fi același, dar din punct de vedere formal Constituția a fost respectată. Așa că rămâne întrebarea: îl va mai desemna încă o dată pe Ludovic Orban?

Klaus Iohannis ar avea trei variante de premier, susține CAPITAL. Nicolae Ciucă (ministrul Apărării), Bogdan Aurescu (ministrul de Externe) şi Raluca Turcan (vicepremier). Primele două opțiuni ar putea strânge o majoritate parlamentară, fiind acceptate şi de PSD.

Totuşi, Iohannis încă speră la anticipate, susţin surse politice, citate de ADEVĂRUL. Preşedintele mizează pe faptul că PSD va accepta revenirea la popor de frică să nu trezească un nou val de ură în societate. O variantă ar fi ca preşedintele să o desemneze premier pe Raluca Turcan, politician total neagreat de PSD, astfel încât primul Guvern PNL să pice în Parlament. Apoi, Iohannis ar putea veni din nou cu Ludovic Orban, cu condiţia ca premierul demis să mimeze faptul că ar vrea să strângă o majoritate parlamentară, aşa cum a decis Curtea Constituţională.

A doua soluţie ar însemna îngroparea alegerilor anticipate. Klaus Iohannis ia în calcul desemnarea unui premier agreat de PSD, care să guverneze până la alegerile la termen. Un Cabinet hibrid, condus de un premier tehnocrat, dar cu miniştri liberali. Pe lista scurtă se află Bogdan Aurescu şi Nicolae Ciucă. Favorit ar fi Aurescu, fost ministru de Externe în guvernarea Ponta, prleuat apoi de Iohannis în funcţia de consilier prezidenţial, ca ulterior să fie numit ministru de Externe în Guvernul Orban.

Iar o altă variantă care încă rămâne în picioare este ca Ludovic Orban să fie în continuare propus pentru șefia Guvernului, afirmă ANTENA3. Liberalii susțin că ar putea merge în continuare cu această propunere, având în vedere că judecătorii CCR au menționat că Iohannis trebuie să facă o nominalizare care să construiască o majoritate, fără să respingă numele lui Orban.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce variantă de premier considerați că ar trebui să aleagă președintele Klaus Iohannis? Orice premier care să fie sprijinit de o majoritate parlamentară, un premier agrea și de PSD (de exemplu Ciucă sau Aurescu) sau ar trebui să-l propună tot Ludovic Orban, pentru a forța astfel alegerile anticipate?