Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul României, Ludovic Orban traversează cel mai absurd moment din existența lui politică de până în prezent. Trebuie să adune suficient de mulți senatori și deputați pentru a forma cvorum în Parlament. Dar nu asta e problema, ci faptul că trebuie să obțină respingerea guvernului. De data aceasta are nevoie de un cvorum care să-i acorde un vot negativ, NAȚIONAL.

Guvernul Orban II se prezintă, în această după-amiază, în Plenul reunit al Parlamentului, unde speră să primească un vot de respingere. Parlamentarii PSD, ALDE și Pro România au anunțat, oficial, prin vocile liderilor, că nu vor fi prezenți în sală, pentru a cauţiona ceea ce ei numesc “o mascaradă”. Astfel, constată GÂNDUL, celor din PNL nu le mai rămâne decât să încerce o contestație la CCR, sau să aștepte reprogramarea votului.

Tot astăzi, Curtea Constituțională este așteptată să se pronunțe cu privire la conflictul dintre Parlament și președintele Iohannis, în legătură cu desemnarea lui Ludovic Orban ca prim-ministru, în condiţiile în care acesta este un premier demis de Parlament prin moțiune de cenzură, anunță CAPITAL.

Surse din conducerea PSD, citate de ADEVĂRUL, susțin că indiferent dacă decizia CCR privind nominalizarea lui Ludovic Orban, contestată de Marcel Ciolacu la Curtea Constituțională, va veni înainte de votul programat în plen, parlamentarii partidului nu vor intra în sală. PSD vrea să reprogrameze votul în luna martie. Așteptarea unui răspuns de la Curte a fost principalul motiv pe care l-a invocat Ciolacu, pentru absența parlamentarilor PSD de la votul de învestitură. „Cel mai probabil, plenul va fi programat săptămâna viitoare, după data de 2 martie”, susțin sursele citate.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban încearca și aseară să-i convingă pe parlamentarii de la celelalte partide să fie prezenți mâine la ședința de plen convocată pentru ora 16 în Parlament pentru că are nevoie ca votul să fie dat de nu mai puțin de 233 de parlamentari. Acesta este minimul necesar pentru ca votul de învestire a Guvernului Orban II să fie dat, anunță ANTENA3. Cei de la PSD, ALDE și Pro România au spus că vor boicota prezența la vot. Împreună au peste 233 de parlamentari, acesta fiind și motivul pentru care Orban încearcă să negocieze.

În total, aceste grupuri deţin 80 de senatori și 167 de deputați, ceea ce înseamnă 247 de parlamentari. Dacă lucrurile rămân valabile și astăzi și niciunul dintre membrii acestor grupuri nu va participa la ședința de plen, instalarea Cabinetului nu poate fi supusă votului, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. De altfel, acestui număr de aleși li se pot adăuga și cei 30 de parlamentari ai UDMR, care au votat, pe 4 februarie, pentru demiterea Guvernului Orban I.

Astfel, liberalii nu au foarte multe soluții, în ciuda declarațiilor repetate ale premierului Ludovic Orban care susține că există un plan B. Planul B al liberalilor ține de sesizarea Curții Constiuționale pentru un conflict între puterile statului, generat de refuzul Parlamentului de a acorda votul de învestitură, și automat, blocarea procedurii constituționale de desemnare și numire a unui premier, susține DIGI24. „În mod evident se intră într-un blocaj instituțional care poate deveni perpetuu, ceea ce înseamnă un conflict juridic de natură constituțională”, au declarat surse politice.

Tot astăzi, Curtea Constituțională este așteptată să se pronunțe cu privire la sesizarea unui conflict juridic de natură constituțională între președintele României, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, generat de desemnarea de către primul a unui candidat la funcția de prim-ministru, știind că acesta nu deţine majoritatea necesară pentru a fi învestit, cu scopul de a pica și de a se declanșa alegeri parlamentare anticipate. Mai mult, cu cât persoana desemnată este una și aceeași cu cea demisă, cu doar o zi înainte de desemnare, prin moțiune de cenzură.

Din punct de vedere constituțional, Parlamentul are la dispoziție 60 de zile să pice două propuneri de prim-ministru, termenul curgând din ziua în care primul premier desemnat depune la Parlament lista Guvernului și programul de guvernare. Decizia CCR, oricare ar fi aceea, devine aplicabilă și obligatorie de la momentul publicării ei în Monitorul Oficial, iar Legea Fundamentală, susține JURNALUL NAȚIONAL, nu precizează nicăieri ce se întâmplă dacă, la expirarea acestui termen, Parlamentul nu învestește, dar nici nu pică două propuneri. Specialiștii în drept constituțional afirmă, însă, că, în această ipoteză, se intră într-un blocaj constituțional, deoarece, teoretic, Guvernul demis rămâne interimar. Dar, de asemenea, și acest interimat expiră după 45 de zile.

PNL s-a legat singur la mâini şi la picioare și devine din ce în ce mai clar că nici măcar nu mai poate fi vorba despre alegeri anticipate, constată ADEVĂRUL. Mai grav este însă faptul că PSD a obţinut respingerea în Senat în OUG referitoare la modalitatea de desfăşurare a alegerilor anticipate, că a anunţat ferm că va încerca acelaşi lucru şi în Camera Deputaţilor şi că are toate şansele de reuşită, dar şi că nici nu va lua parte la votul de învestitură a Executivului a cărui cădere şi-ar fi dorit-o peneliştii.

Ceea ce înseamnă că învestirea va avea loc la un Sfântu-Aşteaptă care e totuşi posibil să vină însă foarte târziu. Undeva, în martie. Or, în ritmul acesta cea de-a treia cădere, programată, a guvernului liberal de abia dacă se va putea produce în buza lui aprilie fapt care echivalează cu înmormântarea ideii de alegeri anticipate.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce credeți că ar trebui să se întâmple cu Guvernul Orban 2 la votul de luni din parlament? Să treacă, să pice sau să nu fie asigurat cvorumul necesar votului?