Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În România, doar unul din cinci lucrători beneficiază de prevederile unui contract colectiv de muncă, reclamă sindicaliștii de Cartel ALFA. „Acoperirea prin contracte colective a scăzut în 22 din cele 27 de state membre ale UE din 2000, ca urmare a politicilor deliberate implementate de statele membre și avizate de Comisia Europeană, deseori din cauza unei idei greșite că nivelurile ridicate ale negocierii colective ar avea un impact negativ asupra economiei.

Datele arată că opusul este adevărat: sistemele puternice de negociere colectivă contribuie la salarii mai mari și la condiții de muncă mai bune, precum și la o societate mai echitabilă și la performanțe economice mai bune. Cea mai mare scădere a procentului de lucrători acoperiți de prevederile unui contract colectiv a fost în România (100% – 23%), Grecia (100% – 25%) și Bulgaria (56% – 23%), potrivit datelor de la Universitatea din Amsterdam. .

Integral pe Cotidianul