Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pe măsură ce trece timpul este tot mai clar că nu vom avea alegeri anticipate. Ce n-au înţeles preşedintele Iohannis şi premierul Orban este faptul că în filosofia Constituţiei noastre declanşarea alegerilor anticipate este exclusiv atributul majorităţii parlamentare, nu al preşedintelui sau al premierului. Toate asigurările că vom avea alegeri anticipate, venite din partea preşedintelui şi a premierului, sunt vorbe în vânt. Nu la ei este decizia privind anticipatele.

Este de neînţeles supraevaluarea atribuţiilor preşedintelui Nu pricep cum consilierii preşedintelui n-au înţeles acest lucru simplu. Sau au înţeles, dar preşedintele face doar ce vrea domnia sa. Anticipatele se declanşează atunci, şi numai atunci, când în parlament nu se coagulează o majoritate parlamentară care să dea un nou guvern. Preşedintele are doar dreptul să testeze posibile majorităţi, la desemnarea premierului. Nu poate porni deliberat cu decizia de a avea anticipate, doar pentru că aşa vrea domnia sa.

Integral pe Adevărul