Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Parlamentarii ALDE au anunțat că vor boicota votul pentru învestirea Guvernului Orban II, din 24 februarie, alăturându-se astfel inițiativei demarate de PSD și confirmate și până acum și de parlamentarii PRO România. Astfel, există toate șansele ca ședința de pentru învestirea Guvernului Orban II să nu se desfășoare din lipsă de cvorum și votul să fie reprogramat pentru o altă zi.

Luni, pe 24 februarie, Parlamentul da votul pentru Executiv, un vot posibil de respingere, dar asta doar dacă va fi cvorum. Dacă luni nu va fi cvorum de ședință la plenul reunit, adica prezența de 233 de parlamentari, atunci Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului vor trebui sa stabilească o altă data de vot in plen.

PNL ar vrea să fie data de 2 martie, însă PSD ar miza pe data de 9 martie. Ambele variante ar întârzia însă calendarul de anticipate şi este posibil ca nici în zilele respective să nu fie cvorum. Astfel, PSD poate ține această criză până la toamnă, cand sunt alegeri la termen, și să rămână Orban interimar.

Tot luni, Curtea Constituțională ar urma să spună dacă exista un conflict constitutional, după ce Iohannis l-a propus pe Orban premier, desi PNL nu avea majoritate în Parlament.

Daca CCR va spune ca este neconstituțională decizia președintelui, atunci Iohannis trebuie să vină cu alta propunere de premier.