Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul interimar Ludovic Orban a promis primarilor de comune că va lansa Programul Național de Dezvoltare Locală 3, în condițiile în care în buget nu a prins nici banii necesari pentru proiectele începute pe PNDL2. Primarii spun că programul inițiat de Dragnea a ajutat localitățile cu investiții în apă, canalizare, drumuri și școli.

”Va exista și o a treia etapă a Programului Național de Dezvoltare Locală”, a anunțat Ludovic Orban la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, eveniment care se desfășoară zilele acestea în Capitală. ”Să nu uităm că discutăm cu un Guvern interimar, toată lumea se gândește la alegeri, promit toți. Să vedem însă cei care au început proiecte prin Ordonanța 7 de pe timpul lui Udrea, prin HG 577, prin PNDL 1, sunt sute de proiecte începute care nu au fost terminate nici acum.

Momentan avem doar o promisiune a unui premier interimar, care a spus că banii pentru PNDL 2 nu sunt toți pentru anul acesta puși în buget. Programul acesta trebuie continuat pentru că este singurul care ne-a adus un plus la sate, prin apă, canalizare, asfalt, școli, tot ce înseamnă infrastructură pentru atragerea și aducerea înapoi a oamenilor plecați în alte părți și pentru a aduce investitori în mediul rural, pentru că altfel încet, încet, viața la țară se stinge, copiii migrează spre oraș și apoi tinerii pleacă peste hotare. PNDL a fost un program bun, chiar dacă mulți spun că nu a fost bun, în sensul că a îmbunătățit condițiile de viață a oamenilor de la țară. Este un program ușor accesibil, în sensul că se reduc documentele, se simplifică procedurile de licitație, de achiziție a lucrărilor. Finanțarea este din bugetul de stat al României, nu ca la fondurile europene, unde banii au fost și rămân puțini și, mai ales, la care nu au acces localitățile mici, sub 2.000 de locuitori, și aici este problema cea mai grea.

Pentru că la programele europene cineva a pus o virgulă acolo și în ghidurile de finanțare scrie că nu se dau bani decât pentru localitățile cu peste 2.000 de locuitori și atunci tu, dacă ai 1.800, 1.600, nu ai aceleași drepturi ca și celălalt? Nu ai și tu dreptul la o școală, la un drum, la o apă, la o viață normală în sat? Și pentru asta s-a făcut acest PNDL, pentru a finanța și pentru a suplini acolo unde fondurile europene nu puteau să ajungă. În ultimii ani, în care nu s-a mai ținut cont de culoarea politică a primarilor, cum era prin anii 2008-2009-2011, s-au tot început lucrări, dar s-au oprit din cauza unor constructori care au dat faliment, unor localități care nu au reușit să atragă constructori, deși au scos de nenumărate ori la licitație lucrări, din cauza deficitului de forță de muncă”, ne-a declarat Ștefan Moscu, vicepreședinte al Asociației Comunelor din România.

Integral pe Naţional