Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În PSD a început să se creioneze o grupare a parlamentarilor care ar alege o a treia cale în actualul blocaj politic. Unii lideri PSD vor alegeri anticipate. Alți lideri PSD se gândesc să țină interimar Guvernul demis Ludovic Orban până la toamnă. Există însă și o a treia categorie de parlamentari care se gândesc la altă soluție, diferită de linia trasată de partid.

Chiar dacă liderul interimar PSD Marcel Ciolacu și liderul Pro România, Victor Ponta, au declarat public că ei nu vor vota niciun guvern liberal, surse parlamentare au declarat că există o echipă consistentă de parlamentari atât din PSD cât și din Pro România care ar vrea ca partidele lor să voteze un guvern liberal. Ce îi unește pe acești parlamentari? Nu se tem nici de anticipate nici de orice altă variantă pentru că și-au negociat în partidele lor un nou mandat. STIRIPESURSE.RO a stat de vorbă cu unul din acești parlamentari și iată cum vede lucrurile: „Eu am asigurat un loc eligibil la parlamentare, mi-am rezolvat. De data asta sunt în stare să le votez (liberalilor, n.red) Guvernul numai să văd cum își rup gâtul”.

Premierul interimar Ludovic Orban a precizat, ieri, că alegerile locale vor avea loc cel mai devreme pe 14 iunie și cel mai târziu pe 21 iunie. JURNALUL NAȚIONAL susține că acest calcul demonstrează că primul-ministru demis și redesemnat cunoaște în detaliu și calendarul organizării alegerilor parlamentare anticipate, care, conform procedurilor de respingere succesivă a două Cabinete liberale și a dizolvării Parlamentului, pot fi convocate - ce coincidență! - cel mai devreme pe 14 iunie și, cel mai târziu, pe 21 iunie. Marjă luată în cazul în care Opoziția va dori, așa cum se discuta, ieri, pe holurile Parlamentului, să amâne prima „picare” cu o săptămână.

Interesant este că, ieri, pe piața politică a fost lansat un zvon conform căruia PSD, împreună cu Pro România și cu UDMR ar fi căzut la înțelegere să amâne cu o săptămână votul pentru prima respingere a instalării Guvernului Orban II, din data de 24 februarie, pentru data de 2 martie. Ceea ce, explică GÂNDUL, prelungește întregul proces cu o săptămână, astfel încât a doua învestitură să pice la vot în data de 24 martie, în condițiile în care data de 23 martie cade duminica.

Astfel calculând de la această dată cele 90 de zile până la organizarea alegerilor, rezultă că, în acest scenariu, alegerile parlamentare anticipate ar urma să fie organizate pe data de 21 iunie 2020, constată ANTENA3. Adică exact pe scenariul celei de-a doua variante avansate de premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban va veni în fața Parlamentului pe 24 februarie cu noul guvern pentru votul de învestire, vot pe care de altfel nu dorește să-l primească, deoarece scopul PNL este să ajungă la alegeri anticipate, amintește FANATIK. Cum PSD, USR și Pro România au anunțat deja că nu vor vota pentru instalarea acestui guvern, liberalii sunt siguri că nu vor avea surpriza neplăcută să-și vadă guvernul primind votul de încredere în plenul reunit al Parlamentului. Problema lor este însă alta: dacă nu vor fi prezenți suficienți parlamentari care să „trântească” guvernul Orban, adică dacă nu se va întruni cvorumul de ședință?

Teoretic, constată ROMÂNIA LIBERĂ, social-democrații au pârghiile necesare să prelungească procesul de convocare a alegerilor anticipate, iar modul cel mai onorabil pentru ei de a bloca scrutinul anticipat este tergiversarea procesului, inclusiv prin neîndeplinirea cvorumului de ședință la plenul reunit. Alternativa ar fi ca PSD să contribuie la acordarea votului de încredere în guvernul Orban 2 sau Orban 3, chiar împotriva voinței liberalilor, situație care i-ar pune pe social-democrați într-o situație absurdă.

În plus, la sabotarea discretă a ședinței de plen ar avea și parteneri cu care nici măcar nu au nevoie să negocieze o înțelegere explicită. Este vorba de partidele mici, al căror scor situat, potrivit unor sondaje, sub 5% ar face să nu mai prindă următorul Parlament..