Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liderii USR s-au alăturat PSD în criticarea miniștrilor Guvernului Orban și, în unele cazuri, au pus umărul la avizarea negativă a liberalilor propuși. Explicația e simplă: USR stă prost în sondajele de opinie și entuziasmul partidului condus de Dan Barna față de alegerile anticipate, declanșate acum de liberali, s-a diminuat.

Audierile miniștrilor Guvernului Orban au scos la iveală tensiunile dintre USR și PNL, în condițiile în care votul PSD împotriva propunerilor liberale era previzibil. Audierile pe bandă rulantă pentru „fantomaticul” Guvern Orban 2 merg mai departe, în ciuda faptului că nici măcar liberalii nu votează pentru cabinetul propus, constată GÂNDUL. După prima zi de audieri, trei miniștri au primit aviz negativ, unul singur fiind agreat de majoritatea celor din comisii.

Parlamentarii USR au votat alături de PSD împotriva ministrului Mediului propus de PNL. Toată această operațiune se desfășoară în timp ce liderii USR țipă non-stop împotriva unui așa-zis ”blat” PNL-PSD. EVENIMENTUL ZILEI Astfel, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a primit 17 voturi împotrivă din partea comisiilor de resort. Și aceasta cu toate că partidele care au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban – PSD, Pro România și UDMR – au doar 13 parlamentari în comisiile reunite de mediu.

Potrivit informațiilor care circulau printre parlamentari, diferența de voturi negative a provenit de la USR. Și Marcel Vela a primit luni aviz negativ pentru funcţia de ministru al Internelor din partea comisiilor parlamentare de specialitate. S-au înregistrat 10 voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi patru abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru apărare de la Camera Deputaţilor şi Senat, anunță COTIDIANUL.

Ministrul desemnat al finanțelor, Florin Cîțu, a fost primul membru al Cabinetului Orban 2 audiat în comisiile de specialitate. Comisia a dat un aviz negativ chiar dacă votul din comisie a fost de 18 voturi pentru și 18 voturi împotrivă, remarcă DIGI24. Și audierea ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, a fost un prilej pentru parlamentarii USR pentru a-i ataca pe liberali, la numai câteva zile după ce Dan Barna a anunțat că partidul său vrea să facă parte din Guvernul PNL.
 
”Noi aici votăm un blat politic. Ați sacrificat alegerile în două tururi pentru anticipate”, a comentat Cosette Chichirău (USR). EVENIMENTUL ZILEI susține că acuzația USR este un bizară, din moment ce partidul lui Dan Barna a cerut, timp de luni de zile, declanșarea alegerilor anticipate și încercarea de a satisface această cerință a USR a dus la căderea Guvernului Orban 1.

Audierea miniştrilor PNL - vechi şi noi în acelaşi timp - n-a avut nicio miză: liberalii au mimat implicarea, în timp ce social-democraţii i-au pus din nou la zid, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. De pe margine, USR a acuzat blatul PSD-PNL care a blocat alegerile în două tururi. USR a fost partidul care a fost cel mai dur cu liberalii, pe care i-au acuzat de înţelegere cu PSD, din moment ce au fentat adoptarea mai multor legi.

La audierile din Parlament, în majoritatea comisiilor reprezentanţii ALDE au ales să nu se pronunţe în momentul votului. În schimb, afirmă ADEVĂRUL, curios este cazul UDMR. Partidul condus de Kelemen Hunor a votat trântirea Guvernului Dăncilă, apoi a contribuit la instalarea Guvernului Orban, pentru ca trei luni mai târziu să fie bază a demiterii Guvernului Orban. După care, la audierile de luni, maghiarii au dat din nou aviz pozitiv pentru miniştrii liberali.