Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Marcel Ciolacu vrea să anihileze competiţia din PSD aşa că face schimbări în partid. Astfel, preşedintele interimar al Partidului Social Democrat vrea desfiinţarea funcţiei de pereşedinte executiv iar, în schimbul acesteia, înfiinţarea a patru funcţii de prim-vicepreşedinţi, care vor fi aleşi la concresul din 29 februarie.

Au existat și discuții legate de cine sa ocupe cele patru poziții, susține ANTENA3. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, doi europarlamentari, Claudiu Manda și Dragos Benea, și Radu Moldovan, președintele PSD Bistrița - Năsăud. Prin aceasta noua formula de conducere, Ciolacu anihilează din competiția din partid. Gabriela firea și Olguta Vasilescu erau doi lideri Psd considerați potențiali adversari. După aceasta înțelegere, Firea a și anunțat deja ca îl susține pe Ciolacu la șefia PSD.

Mai mulţi lideri social-democraţi încearcă să blocheze alianţa dintre PSD şi Pro România, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. Cei mai vehemenţi sunt: Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose, Claudiu Manda şi Marian Oprişan. La polul opus, Gabriela Firea e singura care susţine cu tărie revenirea lui Ponta în partid, deşi restul primarilor PSD din Capitală se opun, pe motiv că Ponta nu vine cu zestre electorală. Dimpotrivă.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, e singura care insistă în PSD pentru o alianţă cu ProRomânia, în condiţiile în care lideri cu greutate ai partidului resping categoric întoarcea lui Victor Ponta în PSD, chiar şi indirect, sub formă de aliat. Motivul: partidul îl consideră în continuare trădător, după ce a pus umărul la moţiunea de cenzură a PNL care a scos PSD de la guvernare în toamna anului trecut. Practic, Victor Ponta a trimis PSD în Opoziţie, împotriva voinţei partidului, de două ori în decurs de numai patru ani: mai întâi prin demisia din noiembrie 2015, după tragedia de la Colectiv. Apoi prin contribuţia decisivă la trântirea Executivului Dăncilă.

Și tot președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, pentru GÂNDUL, că patru ani de opoziție nu va face rău partidelor de stânga, iar misiunea sa este să câștige alegerile din 2024 împreună cu Pro-România și aliații de stânga. „Misiunea mea este ca până în 2024 să fie o opoziție de stânga la ce este acum. Stânga va obține peste 30 de procente cu siguranță în alegerile din acest an, patru ani de Opoziție fac foarte bine. Și pentru PSD și pentru noi, că suntem mici. Voi rămâne în Opoziție până în 2024“.

Pe de altă parte, președintele interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, a elaborat un raport în care identifică 40 de motive pentru care partidul a pierdut alegerile din 2019 cu rezultate dezastruoase. Raportul critică lupta PSD cu Justiția dar și discursul anti-european promovat de Liviu Dragnea, constată DIGI24.

În documentul de 50 de pagini, postat pe blogul personal, Vulpescu vorbește despre felul cum PSD a fost izolat în epoca lui Liviu Dragnea, care a fost preocupat de promovarea sa „ca unic reper al formațiunii”, încurajând obediența, nepotismul, iar politica de cadre în partid sau în zona guvernamentală făcându-se pe criteriul loialității față de lider.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că raportul elaborat de Ionuț Vulpescu, președintele Consiliului Național al PSD, este „o analiză care conține lucruri discutate deja în interiorul partidului”, însă ar fi preferat ca acest raport să fie prima dată analizat în PSD și mai apoi să fie făcut public. Președintele interimar al PSD a afirmat, după cum remarcă COTIDIANUL, că va supune dezbaterii în viitoarea ședință a Comitetului Executiv.

Raportul Consiliului Național cuprinde mai multe propuneri prin care ar putea fi recuperat electoratul social democrat. Printre acestea, a remarcat ADEVĂRUL, și acordarea foştilor preşedinţi (membri ai PSD) a statutului de membru de drept în BPN şi reintroducerea în Statutul partidului a funcţiei de preşedinte de onoare pentru fondatorul partidului, Domnul Ion Iliescu.

Fostul președinte al PSD și premier al României, în mandatul de președinte al lui Ion Iliescu, Adrian Năstase a tranșat chestiunea reîntoarcerii în PSD, anunță CAPITAL. Fostul premier a exclus ideea de a se mai întoarce în PSD, dar nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că statutul partidului îi interzice acest lucru.

PSD a pierdut, față de ultimele alegeri pentru Parlamentul României, peste un milion de voturi, a contabilizat JURNALUL NAȚIONAL. Scăderea este evidențiată de rezultatul scrutinului pentru Parlamentul European și al primului tur pentru alegerea președintelui României, care au avut loc anul trecut. În schimb, PNL și-a dublat scorul față de acum trei ani, iar în primul tur al alegerilor prezidențiale din luna noiembrie a anului trecut, a atins maximumul istoric. Există şi partide care, dacă în 2016 au reușit, la limită, să acceadă în Parlamentul României, la următoarele alegeri nu ar mai putea întruni pragul electoral.