Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Impresia că PSD a plecat de la guvernare se dovedeşte înşelătoare. Se părea că PSD a pierdut pe toată linia şi că tot ceea ce mai are de făcut este să se pregătească să stea în băncile Opoziţiei pentru următoarea legislatură. Iată că nu e deloc aşa. Bătălia care se dă acum este pentru anticipate, pentru liberali este singura şansă, pentru PSD este vital să tergiverseze cât mai mult procedura.

Tocmai de aceea, explică ADEVĂRUL, partidul nu doreşte să ia o poziţie tranşantă privind modul în care s-ar ajunge la alegeri înainte de termen. E adevărat, situaţia din sondaje nu este favorabilă social-democraţilor, dar, pe de altă parte, partidul a obţinut două lucruri de care avea nevoie ca de aer şi anume, abandonarea alegerilor în două tururi pentru primari şi păstrarea alegerilor directe pentru pentru preşedinţii de consilii judeţene.

PNL e cotat cu peste 40% în sondaje, deci are şanse mari să obţină aproape singur o majoritate parlamentară, cu voturile primite la redistribuire. Aşadar, prioritatea PNL a fost declanşarea alegerilor anticipate, în premieră pentru România postdecembristă

Social democraţii și- au anunţat intenţia de a bloca alegerile înainte de termen, iar una dintre variante este absenţa de la votul de învestitură a Guvernului Ludovic Orban 2, pentru a nu se realiza cvorumul. Liberalii pot întâmpina probleme dacă și alte partide fac front comun şi nu participă la vot, constată GÂNDUL. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că PSD va încerca blocarea alegerilor anticipate.

„Evident că vom încerca să blocăm alegerile anticipate”, a spus Simonis. Deputatul PSD, Daniel Suciu, spune că partidul ia în calcul să nu se prezinte în sală, dar acest lucru nu a fost stabilit încă.

De cealaltă parte, parlamentarii liberali vor fi prezenţi în sală la şedinţa Parlamentului de învestire a Guvernului, dar se vor abține de la votul de învestire a Guvernului, la 24 februarie, a declarat joi seara, la DIGI24, vicepremierul Raluca Turcan, arătând că interesul liberalilor este de a declanșa alegeri anticipate. „Avem şi planul B, dar PSD este total responsabil de îndeplinirea sau nu a unui proiect pe care românii îl aşteaptă”, a spus Raluca Turcan.

„În momentul în care am decis să intrăm în procedura de alegeri anticipate, Guvernul propus trebuie să fie respins de două ori în Parlament, aşadar, votul pe care ni-l dorim în Parlament este acela de respingere a actualului Guvern, în condiţiile în care ţara este guvernată, noi fiind în continuare miniştri interimari“.

Şedinţa Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban va avea loc în 24 februarie, iar în perioada 17-19 februarie miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate. EVENIMENTUL ZILEI  constată că pînă la votul din Parlament mai sînt 10 zile. Cu mici excepții (Traian Băsescu, printre alții) liderii principalelor partide nu mai pun la îndoială posibilitatea alegerilor anticipate pentru luna iunie 2020. Ba mai mult, unele partide se pregătesc deja de alegeri.

Întrebată care ar fi cea mai probabilă dată pentru alegerile anticipate, vicepremierul interimar Raluca Turcan a spus că, potrivit Constituţiei, în momentul de faţă, termenul-limită pentru data alegerilor anticipate ar fi 28 iunie. Ea a spus, de asemenea, citată de MEDIAFAX, că vede posibilă orice variantă: fie ca aceste alegeri să aibă loc în acelaşi timp cu cele locale, fie la o diferenţă de o zi sau o săptămână.

JURNALUL NAȚIONAL constată un paradox. Cabinetul Orban, demis de Parlament prin moțiune de cenzură, se pregătește să se prezinte, din nou, în fața Parlamentui, pentru votul de învestitură. Dacă în luna octombrie a anului trecut liderul PNL negocia cu toate forțele politice parlamentare, inclusiv cu parlamentari PSD individual, pentru a-și instala Guvernul la Palatul Victoria, zilele acestea au, de asemenea, loc negocieri intense.

Însă nu pentru a primi voturi, dimpotrivă, pentru a se asigura că propunerea președintelui Klaus Iohannis de prim-ministru nu trece de votul Parlamentului. Este, practic, o nouă premieră, după 1989, când un candidat pentru preluarea șefiei Guvernului face lobby să nu fie votat.

Oficial, PNL declanșează procedura pentru alegeri parlamentare anticipate deoarece actualul Parlament, controlat de PSD, „îl împiedică să promoveze reformele în interesul românilor”. În fapt, susține EVENIMENTUL ZILEI, aflați la 40% în sondaje, temerea liberalilor este că se vor eroda atât de mult la guvernare încât, dacă alegerile vor fi la termen, în toamnă, vor câștiga la limită sau, mai rău, vor pierde în fața unui PSD din ce în ce mai agresiv în opoziție.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia. Credeți că PNL și președintele Klaus Iohannis vor reuși, până la urmă, să organizeze alegeri anticipate?