Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sunt obligat să stau cu privirea sau, măcar, cu coada ochiului la emisiunile de ştiri. Fierbe lumea politică de parcă ar fi pe front. Războiul pentru putere (din păcate, doar un război pentru banii de la buget) se înteţeşte cu fiecare zi. Sursele celelalte s-au cam împuţinat şi presupun prea multă muncă. Și, de cînd a început scandalul moţiunii de cenzură, liberalii ies la vorbitor şi se poartă ca iepurii prin zăpadă. Merg unul după altul pe aceleaşi argumente şi propoziţii. Și se laudă de mama focului. Guvernul Orban în trei luni a făcut şi a dres precum copilul de împărat din basmele lui Petre Ispirescu. Alina Gorghiu-Isar face turul televiziunilor şi vorbeşte cu elan patriotic despre marile succese ale scurtului mandat al PNL. Într-o emisiune de la TVR, România 9, am încercat să-i întrerup poezia politică lăudăroasă, spunîndu-i că minte. A sărit ca arsă, socotindu-se lezată dacă nu chiar jignită. Or, acuzaţia de minciună nu era adresată doamnei Alina Gorghiu-Isar, ci vicepreşedintelui liberal aflat alături de mine. Iar acuzația era valabilă, în egală măsură, pentru Ludovic Orban sau pentru Ionel Dancă şi Florin Cîţu şi toţi ceilalţi. Pentru că nu era timp de intrat în amănunte şi pentru a nu lăsa impresia că au fost doar nişte vorbe în vînt, încerc să pun cap la cap o serie de argumente care m-a dus în situaţia de a formula o asemenea acuzaţie valabilă şi pentru alţi oameni politici.

Prima şi cea mai importantă acuzaţie pe care aş aduce-o PNL-ului este încercarea de a încropi o echipă la Ministerul Sănătăţii, care echipă, în mare parte adusă de la Sibiu (plus reprezentantul lui Cristian Buşoi), a încropit o Ordonanţă de Urgenţă prin care bugetul Ministerului Sănătăţii să fie jumulit şi de cîteva clinici private. Operaţiunea, by night, a fost vîndută românilor ca o mare modernizare a sistemului şi ca o spectaculoasă îmbunătăţire a asitenţei medicale, fiind o tentativă acoperită de spart banca bugetului public pentru Sănătate. Ulterior, a început să circule informaţia că OUG răspunde unei condiţii puse de marile clinici private, aflate în negociere cu CNAS şi cu un mare fond de investiţii. Și care fond, fără o branşare a clinicilor private la bugetul public de sănătate, n-ar mai fi interesat.

A doua mare afacere a Guvernului Orban a fost acordarea unui ajutor de stat de 830 milioane euro către companiile energofage. Între beneficiarele acestui ajutor de stat se află ALRO, SIDEX şi Combinatul Siderurgic Hunedoara, Petrom etc. Sunt 170 de companii energofage, din care numai 25-30 sunt companii cu acţionariat român. Circulă informaţia că, în data de 3 decembrie, Florin Cîţu s-ar fi întîlnit cu Sangiv Gupta şi că reducerea preţului la gaze pentru noul proprietar SIDEX ar fi fost convenită sub forma unui ajutor de stat. Să nu uităm că preţul energiei la ALRO a fost stabilit în urma unei întălniri (tot spre seară,dar la Cotroceni, între Traian Băsescu şi Vitali Matsitski, întîlnire intermediată de Theodor Stolojan, Elena Udera și Dorin Cocoş. Mai trebuie precizat că, încă de pe vremea Guvernului Cioloş, aceleaşi companii energofage sunt scutite de plata anuală a 500 de milioane de euro, contravaloarea certificatelor verzi pe care ar trebui să le achiziţionaze. Ca o mare favoare făcută românilor, preţul limită stabilit de pe vremea guvernării PSD a fost anulat şi România a trecut la liberalizarea preţului la gaze. Consecinţele, le vom vedea în curînd!

Integral pe Cotidianul