Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Primele două aeronave fără pilot destinate flotei de drone a NATO au fost recepționate, acum câteva zile, la baza aeriană de la Sigonella (Italia).

Primele două drone apte să execute misiuni de supraveghere și recunoaștere de la înaltă altitudine au fost recepționate de responsabili ai NATO la baza aeriană Sigonella, din insula Sicilia. În total vor exista cinci asemenea vehicule aeriene fără pilot (Unmanned Aerial Vehicle – UAV), mai frecvent cunoscute sub numele de drone, care vor fi integrate în sistemul Alliance Ground Surveillance (AGS) al Alianței Atlantice, la care participă 15 țări membre NATO, inclusiv România.

Sistemul AGS a fost inaugurat la data de 17 ianuarie 2020, când au fost recepționate și primele două drone. Aeronavele sunt de tip Global Hawk, produse de compania americană Northrop Grumman, au decolat din California și au ajuns în Europa după un zbor de 22 de ore. Toate cele cinci drone vor fi operaționale până în anul 2022.

Varianta oficială este că programul AGS este menit să asigure supravegherea din aer a spațiului terestru al țărilor membre NATO. Totuși, potrivit presei occidentale, acestea ar putea fi drone de spionaj.

Integral pe România Liberă