Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liberalii se pregătesc să aplice lovitura de grație PSD-ului în teritoriu, eliminând partidul de la conducerea județelor. Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, președinții consiliilor județene nu vor mai fi aleși prin vot direct, numirea acestora fiind făcută prin votul indirect al consilierilor județeni.

Românii nu vor mai putea să voteze uninominal președinții de consilii județene. Leberalii au decis să schimbe regulile jocului cu puțin timp înaintea alegerilor locale pentru a se asigura că cei 29 de președinți de consilii județene ai PSD vor fi eliminați.

”PSD are un număr imens de parlamentari, un număr foarte mare de primari, de consilieri, de președinți de consilii județene, ca atare ne bucurăm, dar autosuficiența după această victorie ar fi cea mai mare greșeală pentru PNL. Aștept de la PNL și de la Guvernul Orban o implicare totală, astfel încât la sfârșitul lui 2020 să ofere românilor o Românie fără PSD în conducerea statului, a entităților politice”, declara, în decembrie, președintele Klaus Iohannis. Pentru a îndeplini această sarcină, Ministerul Dezvoltării a elaborat deja un proiect de ordonanță de urgență care modifică și completează Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Potrivit acestuia, consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal, iar preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale.

Astfel, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţenese aleg cu votul secret al majorității consilierilor județeni în funcție. Totodată, ”eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea motivată a cel puțin unei treimi din numărul acestora. Eliberarea din funcție a președintelui sau a vicepreședinților consiliului județean nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului județean”, se precizează în proiectul de ordonanță de urgență.

Integral pe Naţional