Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Parlamentarii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale, adică inclusiv ale lor, dar legea a fost formulată defectuos, atât ca procedură, cât şi în conţinut, astfel încât şansele să treacă de Curtea Constituţională să fie minime. Plenul Camerei Deputaților, for decizional, a votat, ieri, abrogarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii profesionale, inclusiv ale judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar din justiție și ale magistraților Curții Constituționale.
 
Proiectul, inițiat de PNL, care a înglobat și prevederi ale unui proiect al USR, a constituit, în ultima jumătate de an, un subiect de campanie electorală și de atacuri din partea celor două partide la adresa fostei guvernări social-democrate, amintește JURNALUL NAȚIONAL. Deși „grosul” pensiilor numite speciale plătite de stat este îndreptat către personalul militar al MApN, MAI, SRI, SIE, STS și SPP, acestea nu au dispărut, fiind exceptate.

Pensiile speciale şi de serviciu pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii. Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţi, parlamentari, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici cu statut parlamentar, membri ai corpului diplomatic şi alte categorii a trecut cu 247 de voturi „pentru”, fiind votată de PSD, PNL, USR şi PMP, anunță ADEVĂRUL. Votat de o largă majoritate, proiectul de lege prezintă mai multe probleme în ceea ce priveşte constituţionalitatea sa, lucru asupra căruia au atras atenţia parlamentari din mai multe partide, adică din UDMR, ALDE şi din USR.

Eliminarea pensiilor magistraților a mai fost încercată, pe vremea guvernării Boc, însă a fost declarată neconstituțională, motiv pentru care este mai mult decât evident că legea, în forma adoptată, ieri, de Camera Deputaților, va pica din nou la CCR.

Eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţi e neconstituţională, pe această temă fiind dată o decizie a CCR în iunie 2010, amintește CAPITAL. De altfel, magistraţii de la CCR invocau jurisprudenţa proprie, dar şi alte câteva decizii ale instanţelor similare din alte state ale Uniunii Europene, între care Letonia şi Lituania. Printre argumentele aduse atunci era şi acela că pensiile de serviciu nu sunt „un privilegiu”, ci au fost instituite de legiuitor pentru a a recunoaşte „un statut special” categoriei profesionale a magistraţilor.

Și Augustin Zegrean a declarat, marţi, că proiectul de lege adoptat de către deputaţi privind eliminarea pensiilor speciale prezintă multe probleme de constituţionalitate, anunță GÂNDUL. El a precizat că nu doar CCR, ci şi Comisia de la Veneţia a spus că pensiile judecătorilor nu pot fi afectate. Fostul judecător al CCR a adăugat că a fost un vot politic în Camera Deputaţilor, marţi, iar încercări similare au existat şi în Ungaria, însă CEDO a spus că nu poate fi afectat statutul judecătorului.

„Sunt mai multe probleme de constituţionalitate în legea pe care au adoptat-o astăzi (marţi - n.r.). Indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor, acelea au fost adoptate prin statutul parlamentarilor.

Legea privind privind statutul parlamentarilor se adoptă de cele două Camere în şedinţă comună. Astăzi nu a fost şedinţă comună, deci nu se puteau atinge de acea lege, de exemplu. Dar chiar nimeni nu citeşte Constituţia? Este text în Constituţie care spune ce este de competenţa şedinţelor comune, printre care statutul deputaţilor şi senatorilor. Restul, pentru pensiile judecătorilor, nu doar CCR a spus că nu pot fi afectate. A spus recent şi Comisia de la Veneţia”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică, marţi la DIGI24.

Potrivit unor surse oficiale citate de HOTNEWS, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va sesiza Curtea Constituţională. De altfel, preşedintele instanţei supreme, Corina Corbu, a transmis din decembrie, când legea a fost retrimisă la comisii, că „va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituţia României şi de lege pentru protejarea autorităţii judecătoreşti împotriva oricărui demers apt a-i afecta independenţa şi, mediat, a dreptului cetăţenilor la un act de justiţie modern, eficient şi în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public”.

Și preşedintele CSM, judecătoarea Nicoleta Ţînţ, afirmă că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor reprezintă o situaţie de o gravitate fără precedent, iar Consiliul va face demersuri atât pe plan intern, cât şi pe plan extern pentru ca pensiile să fie menţinute, nefiind vorba despre un privilegiu, ci despre un drept justificat în mod obiectiv, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Până la urmă, constată COTIDIANUL, votul din Camera Deputaţilor ne afundă şi mai tare în dispute, scandal şi confuzie. Proiectul de Lege înaintat de PNL a trecut nu pentru că ar fi conţinut o rezolvare înţeleaptă, ci pentru că era o prostie. Iar prostia a fost votată de PSD nu pentru că ar fi reprezentat o soluţie, ci pentru că ar putea avea rolul unui bolovan în capul liberalilor. PSD-ul a votat Legea anulării pensiilor speciale ca să dea un şut PNL-ului. Două-trei zile, ţine. Peste cîteva săptămîni, românii vor înţelege că pensiile speciale au rămas aceleaşi.